НОВИНИ

Българи зад граница изпратиха сигнали до ЦИК относно състава на СИК-овете

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:30, 29.03.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Българи от Испания, Кипър и Германия изпращат сигнали до ЦИК с оплакване, че местата им за членове на Секционни избирателни комисии са заети от партийни лица. В сигналите до ЦИК и Външно министерство става ясно, че някои комисии извън страната са оставени само с трима членове. Всичко е направено по законно установения ред, отговориха от двете институции. Промени в съставите на СИК-овете извън страната вече не могат да се правят, днес изтече последният срок за това.

До ЦИК стигат писмата на българи от Испания, Кипър и Германия с въпрос - Защо в секционните избирателни комисии по места не са назначени те, а са поставени партийни лица? Отговорът на ЦИК:

"Трябва да кажа, че навсякъде, където е имало възможност, са назначавани лица от местните общности. Само че тяхното назначаване не е приоритетно".

Според закона правото да посочват членове имат първо партиите.

"Тази година партиите, за разлика от други години, са направили доста пълни и широки предложения. Просто е станал по-малък броят на местата, които могат да бъдат заети от местните общности", обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Там, където партийните лица не са запълнили избирателните комисии, Министерството на външните работи е предложило хора от българските общности. И техният брой според министерството не е малък.

"2507 членове на СИК, когато извадим 300 наши служители и 500 партийни предложения, от нас се изисква да предложим около 1700 членове на СИК, предложени от нашите представителства след консултации с българските общности по места", каза председателят на работната група "Избори" в МВнР Калин Анастасов.

Но в сигналите на българските общности се поставя и друг въпрос - защо в някои комисии членовете са намалени на трима.

"СИК с трима членове има в 33 от 465 секции. Основно те са в държави, където има изключително малко подадени заявления за гласуване и където по наш анализ подават своя глас между 15 и 250 души", допълни Анастасов.

Въпреки това заради сигналите броят на членовете в някои комисии ще се увеличи. Решението за състава на комисиите обаче остава категорично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка загуба за младежите ни срещу тима на Северна Македония
Тежка загуба за младежите ни срещу тима на Северна Македония
Сочените за организатори на групата за финансови измами и тяхната счетоводителка остават в ареста
Сочените за организатори на групата за финансови измами и тяхната счетоводителка остават в ареста