НОВИНИ

МВнР с изявление за организацията на изборите зад граница

мвнр изявление организацията изборите граница
bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 29.03.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов и главният секретар Калин Анастасов - председател и заместник-председател на работната група „Избори“ във ведомството, направиха изявления във връзка с организирането на изборите зад граница.

„Съгласно Избирателния кодекс ЦИК назначава секционните избирателни комисии извън страната и утвърждава списъците с резервните членове, както и застъпниците. По закон има определени срокове, в които се правят предложенията. За МВнР законът изисква 16 дни преди изборите, в случая това беше 18 март, министърът на външните работи да направи предложенията си за по един член във всяка секционна избирателна комисия, който да бъде представител на министъра. След това има консултации на политическите партии и на 22 март трябваше да излязат с тези решения. ЦИК спази сроковете, така бяха назначени тези представители. Всичко, което не е запълнено от политическите партии, след това по предложение на нашите дипломатически консулски представителства се запълва от местните общности“, обясни Иван Кондов, председател на работната група „Избори“ в МВнР.

„Ние сме спазили стриктно закона. Всички наши представители са деполитизирани. Те не трябва да правят коментари на решенията на ЦИК“, категоричен беше той.

„Съгласно Изборния кодекс Министерството е създало работна груба, която в координация със задграничните ни представителства и на основата на подадените заявления на български граждани зад граница, успя въпреки трудностите, породени в световен мащаб от пандемията COVID-19 и мерките, предприети от различните държави, да осигури разкриването на рекорден брой секции за гласуване в чужбина – 465. Представители на работната група участват единствено и само в официални разговори с представители на Централната избирателна комисия“, поясни и Калин Анастасов, заместник-председател на работната група „Избори“ в МВнР.

Българи зад граница изпратиха сигнали до ЦИК относно състава на СИК-овете

„Към днешна дата, съгласно решение на Централната избирателна комисия, общата численост на секционните избирателни комисии зад граница е 2507 души“, уточни той. Външното министерство краткосрочно ще командирова от София около 160 човека, а още 140 техни колеги зад граница ще вземат участие в комисиите, стана ясно от думите му.

Съгласно решението на ЦИК секционни избирателни комисии, съставени от трима члена, има в 33 от 465 секции. Основно те са в държави, където има изключително малко подадени заявления за гласуване.

„Няма държава, която да ни е отказала провеждане на изборите. Има няколко държави, в които, във връзка с противоепидемичните мерки, не ни е разрешено да разкрием секции извън задграничното ни представителство, какъвто е случаят в Прага“, поясни още Калин Анастасов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франк де Бур иска поне 5:0 срещу Гибралтар
Франк де Бур иска поне 5:0 срещу Гибралтар
Евролидери отиват в Турция на среща с Ердоган
Евролидери отиват в Турция на среща с Ердоган