НОВИНИ

Разхлабват мерките от 1 април. Учениците се връщат в клас, но по график

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 30.03.2021
57119
Чете се за: 04:15 мин.
Още
Слушай новината

Обмислят разхлабване на мерките от 1 април. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг след пристигането на нови дози от ваксината на „Модерна“. От склада на „Бул Био-НЦЗПБ“ ваксините ще бъдат разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

„Ще има разхлабване на мерките. Вчера взехме това решение, днес то ще бъде облечено в заповед. Най-много експертно натрупване на мнение има за връщане на учениците от 12 април в училище, а децата се връщат в детските градини и яслите на 5 април“, посочи Ангелов.

Заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев ще бъде изготвен график, по които да се случи това. Детските градини ще могат да заработят от 5 април, съобщи още Ангелов.

Предлагат 1 и 2 април да бъдат част от пролетната ваканция

„От 1 април театрите ще работят на 30% капацитет. Моловете няма да бъдат отворени от 1 април, същото важи и за големите магазини. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. По отношение на ресторантите експертното становище, което събира най-голяма подкрепа, е от 1 април да бъде разрешено само тези, които имат открити площи - градини. Нощните заведения остават затворени“, изброи министърът.

До 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение в университетите - само за специалностите, които са изброени в момента, стана ясно още на брифинга.

След това обсъждаме да се върнат и тези, които не могат да проведат в електронна среда обучението, всички практики, изпити и т.н.

През април очакваме в страната ни да пристигнат 700 000 ваксини. Това количество може да бъде увеличено след преговорите, които се водят на политическо ниво, каза Ангелов.

„Получихме първата голяма доставка от 51 600 дози на „Модерна“. Утре очакваме 151 000 дози на „Астра Зенека“ и така за тази седмица ще имаме над 230 000 дози. За месец април очакваме към 700 000 дози. На базата на това сме изключително оптимистични за темпа, с които ще продължим ваксинация. Вчера ваксинираните са близо 10 000 души“, поясни още той.

До края на април България очаква близо 1 млн. дози ваксини срещу COVID-19

На национално ниво броят на хоспитализациите намалява, съобщи проф. Ангелов.

„Леко сме обнадеждени от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да е трайна тенденция. С експертите, с които вчера коментирахме, надяваме се да сме на най-високата точка, в пика, на тази трета вълна, за която говорим“, заяви здравният министър.

Следващите два месеца основната ни задача е да върви имунизационният процес по всички възможни канали и през лични лекари, и през електронната система, и със зелени коридори, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Третата вълна у нас: Инфекцията от коронавирус се развива все по-бързо

„В края на април не само ще има избор на ваксини, а ще има свободен избор на ваксини и по-скоро трябва ние да работим по мотивацията на гражданите да искат да се ваксинират, за да достигнем тези заветни 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество“, поясни той.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хванаха контрабанда с бебета костенурки
Хванаха контрабанда с бебета костенурки
Започна процесът за убийството на Джордж Флойд
Започна процесът за убийството на Джордж Флойд