НОВИНИ

Един убит и шестима ранени при масова стрелба в Тексас

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:19, 09.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Един човек беше убит, а шестима - ранени при стрелба в предприятие за мебели в Тексас. Предполага се, че стрелецът е служител на фирмата. Това е поредната масова стрелба в Съединените щати за последните седмици. Инцидентът се случи часове, след като президентът Джо Байдън обяви мерки за контрол на огнестрелните оръжия.

В Розовата градина на Белия дом Джо Байдън представи мерки за затягане на правилата за търговия с оръжие. Той сравни актовете на насилие с огнестрелно оръжие в САЩ с епидемия и дори ги определи като позор на международната сцена.

"Днес обявявам няколко основни стъпки на моята администрация, които целят да ограничат епидемията от насилие с огнестрелно оръжие", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Планът съдържа мерки за повече контрол над възможността легално да се купуват части за сглобяване на оръжие у дома, включително такива, които превръщат пистолети в пушки. Купуването на такива комплекти не може да бъде проследено.

Позицията на Байдън е, че е необходима и забрана частни лица да притежават автоматични оръжия и пълнители с голям капацитет. Той увери, че предложението не противоречи на втората поправка в конституцията, гарантираща правото на гражданите да притежават и носят оръжие.

"Днес предприемаме стъпки не само срещу кризата с оръжията, но това, което всъщност е обществена здравна криза. Нищо, нищо по никакъв начин не посяга на Втората поправка", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Мерките на администрацията Байдън не се нуждаят от одобрение на Конгреса. Те са в отговор на масовите стрелби в САЩ през последните седмици и години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авариен ремонт на АМ "Тракия" след катастрофата между тир и цистерна
Авариен ремонт на АМ "Тракия" след катастрофата между тир и цистерна
10 милиона вече са ваксинирани срещу коронавируса във Франция
10 милиона вече са ваксинирани срещу коронавируса във Франция