НОВИНИ

Малките ученици и част от големите се връщат в училище

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:20, 08.04.2021
Чете се за: 03:47 мин.
Още
Слушай новината

Децата от първи до четвърти клас се връщат на училище от 12 април. Връщат се и част от учениците от 5 до 12 клас, така че общо в училищата да има до 40 % от учениците. Големите отново ще се сменят по опреден ред. Приоритет ще имат 7-и и 12-и клас.

От понеделник в училище се връщат малките ученици от 1 до 4 клас. Връщат се и 7, 8 и 10-ти клас. Този път в първата група 10-ти клас сменя 12-ти, тъй като десетокласниците имат Национално външно оценяване, а 12-ти клас, които са с матури, вече успяха да се върнат два пъти. Тази група ученици ще учат до 23 април.

Като втора група от 26-ти април са заложени 5,9 и 12-ти клас. Пети, защото са най-малките в прогимназията, 12-ти заради матурите.Тук влизат и деветокласниците, които са били най-малко присъствено в училище досега.Тази група ще учи чак до 14 май.

"Периодът ще е три седмици, тъй като съвпада с Великденските и Майските празници, когато има множество неучебни дни и съответно графикът ни от 26 до 14 май, това няма да го видите в заповедта на министъра на здравеопазването, тъй като тя ще обхване периода на извънредните мерки, т.е. до 30 април", обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

От 17 май, ако всичко върви добре, трябва да се върнат и последните- 6 и 11 клас. Към тях е добавен и 7-и клас. Шести клас обаче остава отново онеправдан и ще е класът, учил най-малко присъствено.

"За родителите това означава една почти изцяло загубена година, защото по моите изчисления дъщеря ми беше на училище около 8 седмици. Това за мен е една загубена година, може би не само за мен, но резултатите ще се видят по-късно", сподели Гергана Илиева, родител на шестокласничка, Русе.

Затова, за да учат повече деца присъствено, синдикати и работодатели предлагат на училище да се връщат не по три класа от големите ученици, а по четири.

"Аз като математик, изчислявайки риска, не виждам увеличение на ученици от гимназиален или прогимназиален етап с 10 %, или както е в нашето училище с 8 % повече ученици, да са някакъв много по-голям риск. Още повече в училище като нашето от 1 февруари до 15 март има само двама ученици, които са карантинирани", заяви директорът на 51-во СУ Асен Александров.

И още - в училищата ще се разрешат практиките, дуалното обучение, индивидуалните изпити. Висшите училище ще възстановят само практическите занятия. Колкото до предложението на Обмудсмана за отмяна на НВО след 4 и 10 клас, министърът каза, че това няма да се случи.

"Лесно можем да се плъзнем по линията на образователния популизъм - това означава да отменим първо външното оценяване, след това вътрешното, после може и отсъствията да отменим и след това и цялото образование", посочи Красимир Вълчев.

Министърът обобщи и че ситуацията в образователната сфера е два пъти по-добра отколкото през месец ноември, два пъти по-малко са болните и заразените. Дължало се на ваксинацията и онлайн обучението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Пловдив) с ценна победа във Враца
Ботев (Пловдив) с ценна победа във Враца
Шоумени на власт: Защо комедианти и актьори сменят политиците в управлението
Шоумени на власт: Защо комедианти и актьори сменят политиците в управлението