НОВИНИ

Достигна ли ваксината до хората, останали без дом?

bnt avatar logo
от БНТ
18:59, 08.04.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

В Русе започна масовата ваксинация срещу КОВИД -19 на бездомните хора. Кризисната трапезария на БЧК в града беше превърната в импровизирана амболатория.

200 са бездомниците в Русе, според последното преброяване на доброволците от БЧК, но ваксината на Астра Зенека ще достигне само до 25 души. Причината е, че хората, които живеят на улицата нямат достатъчно информация за имунизацията и са недоверчиви.

И въпреки че трудно могат да спазват мерките за контрол на инфекцията, повечето отказват да се ваксинират. Днес имаше и случаи на хора, които се престрашиха да дойдат тук в кризисната трапезапия, за да получат първа игла, но бяха върнати, защото са употребили алкохол.

"Предварително всеки един е уведомен да не консумира алкохол поне от предната вечер. Тестът ни с алкохол е с помирисване", обясни д-р Елисавета Светославова – отдел „Противоепидемичен контрол“ -РЗИ-Русе.

56-годишната Антоанета Драгулова е сред издържалите теста за алкохол. Затова и получи ваксина. Не се притеснява, че е на "Астра Зенека".

"Съсерици в черния дроб, поражения в мозъка, туй е едно на сто хиляди, по-голям е рискът , ако не се ваксинираш. Аз съм клошар, изхвърлен от всички възможни ъгли. Имах един лев, но го дадохме за хартийки, защото сме пушачи", заяви Антоанета Другулова.

Ваксинирането на бездомниците ще продължи и следващата седмица. Извършва се през 15 минути, за да няма струпване на хора.

"Те не разполагат дори с ежедневна мивка да си измият ръцете, седят по пейките, където децата седят. Може да зарази десетки хора", обясни д-р Елисавета Светославова.

"Предполагам, че като видят, че нещата не са страшни ще има и други желаещи. Мобилният екип на РЗИ желае да ваксинира и хората от ромските квартали в Русе, но работата им се затруднява, защото няма медиатор", уточни Антоанета Ябанозова – директор на БЧК – Русе.

Репортаж на Даниела Димитрова и Деян Маринов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преведоха близо 11 млн. лв по мярката "Агроекология и климат"
Преведоха близо 11 млн. лв по мярката "Агроекология и климат"
В Израел почетоха жертвите на Холокоста
В Израел почетоха жертвите на Холокоста