НОВИНИ

Страните в ЕС трябва да изработят собствен подход при прилагането на "Астра Зенека"

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
17:26, 08.04.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България поиска обща позиция на Европейския съюз за ваксинацията с "Астра Зенека". Европейската агенция по лекарствата обаче обяви, че отделните страни трябва да изработят собствен подход към британската ваксина.

В България медицинските власти препоръчват жени под 60 години да не бъдат ваксинирани с препарата, а за тези с повишен риск от тромбози в тази възрастова група - да се предлага алтернативна ваксина.

По данни на Европейската агенция по лекарствата, при ваксинирани с "Астра Зенека" над 25 милиона европейци, нежелани реакции, свързани с тромбози, са засечени при 88 случая.

"ЕМА потвърждава, че като цяло съотношението полза риск е положително и ваксината може да бъде прилагана. Но към момента намира възможна връзка с прилагането на ваксината и тези изключително редки нежелани лекарствени реакции", заяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Затова и в България при жени под 60 години с предпоставки към тромбози се въвеждат ограничения.

"Всеки един лекар в страната знае какви са рисковите фактори за тромбоза и следователно в информираното съгласие и разговора с пациента трябва да предлага друга ваксина", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

За жените под 60 години, при които няма такива рискови фактори, използването на британската ваксина е допустимо, но трябва да се следи за следните симптоми:

"Задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие или размазано виждане. Затова е изключително важно лице, на което е поставена ваксина, има такива симптоми да се консултира с медицински специалист и да бъдат предприети максимално бързи действия", обясни Богдан Кирилов.

Редица европейски страни вече също взеха решения за различни ограничения при прилагането на препарата. В Норвегия и Дания е изцяло забранен, а в Испания - е допустимо да се използва само за хора над 60 години.

В Италия и Германия се препоръчва да се ограничи прилагането ѝ при хора под 60 години, във Франция под 55 години, а във Великобритания - под 30 години.

"Полезно е да кажем и какво не препоръчваме. Не препоръчваме да се спира всякаква ваксинация, за който и да е отделен човек, в която и да е възрастова група. Препоръчваме една ваксина пред друга за определена възраст, но заради максимална предпазливост, а не защото имаме сериозни опасения за безопасността", заяви Уей Шен Лим - Обединен комитет по ваксинация и имунизация.

От Европейската агенция по лекарствата уточниха, че държавите трябва да изберат подхода си към ваксинацията с "Астра Зенека" в зависимост от нивата на заболеваемост и наличието на алтернативни ваксини.

В България заболеваемостта в последните две седмици е спаднала със 7%. От общо 13890 поставени в последното денонощие ваксини 1560 са "Астра Зенека".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словакия не може да определи ползите и рисковете от ваксината "Спутник V"
Словакия не може да определи ползите и рисковете от ваксината "Спутник V"
Официално: Връщат учениците в клас, от 12 април отварят заведенията, от 16-и моловете
Официално: Връщат учениците в клас, от 12 април отварят заведенията, от 16-и моловете