"Астра Зенека" с позиция след изявлението на Европейската агенция за лекарствата

от БНТ
11:42, 08.04.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
берлин спира ваксинацията астра зенека хора години
Слушай новината

От централата на "Астра Зенека" разпространиха информация във връзка с изявлението на Европейската агенция за лекарствата от вчера. В него ЕМА призна връзка между ваксинацията с "Астра Зенека" и случаите на тромбози, но отново подчерта, че те са много редки, и че нейната позиция остава, че ползите от тази ваксина са много повече от рисковете.

Ето какво пишат по този повод от "Астра Зенека":

На 7 април Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Великобритания и Европейската агенция по лекарствата завършиха своята оценка на изключително редки събития на тромбози с ниски тромбоцити от над 34 милиона души, ваксинирани с ваксината COVID-19 на "Астра Зенека" във Великобритания и ЕС.

Регулаторите поискаха актуализация на информацията за ваксината във Великобритания и ЕС. Нито една от агенциите не е идентифицирала никакви рискови фактори, като възраст или пол, или определена причина за тези изключително редки събития. Те обаче стигнаха до мнението, че тези събития имат възможна връзка с ваксината и поискаха те да бъдат посочени като изключително рядък потенциален страничен ефект.

Като цяло и двата прегледа потвърдиха, че ваксината предлага високо ниво на защита срещу заболяване от COVID-19 в целия спектър на тежест на протичане и че ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете.

"Астра Зенека" активно си сътрудничи с регулаторите, за да направи тези промени в информацията за продукта и вече работи, за да разбере отделните случаи, епидемиологията и възможните механизми, които биха могли да обяснят тези изключително редки събития.

В допълнение Световната здравна организация заяви, че въз основа на текущата информация причинно-следствената връзка се счита за вероятна, но не е потвърдена, добавяйки, че са необходими допълнителни специализирани проучвания, за да се разбере напълно потенциалната връзка между ваксинацията и възможните рискови фактори.

СЗО отбеляза още, че макар и да са повод за загриженост, оценяваните събития са много редки, като се съобщава за нисък брой сред почти 200 милиона лица, получили ваксината "Астра Зенека" COVID-19 по целия свят, се казва още в позицията на "Астра Зенека".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВСС откри и спря процедурата за избор на прокурор, който да разследва главния
ВСС откри и спря процедурата за избор на прокурор, който да разследва главния
Тир и цистерна са се ударили на "Тракия", загинал е единият шофьор (ВИДЕО)
Тир и цистерна са се ударили на "Тракия", загинал е единият шофьор (ВИДЕО)