НОВИНИ

Поредна нощ на протести в Северна Ирландия заради Брекзит

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:42, 08.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Британският министър за Северна Ирландия заминава за спешни разговори в Белфаст след като местни младежи опожариха отвлечен автобус и нападнаха полицията с камъни.

Поредна нощ Северна Ирландия е сцена на насилие на фона на растящо разочарование сред про-британските юнионисти заради търговските бариери след Брекзит между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания. Влошени са и отношенията между протестанти и католици в местното самоуправление.

Нощните размирици по улиците на Северна Ирландия трябва да спрат преди някой да бъде убит или сериозно ранен, заяви външният министър на Ирландия Саймън Ковъни. Той призова политическите лидери да работят заедно за сваляне на напрежението.

Правителството на Северна Ирландия се събра на извънредно заседание, британският премиер Борис Джонсън изрази "дълбоко безпокойство" от насилието, при което през последните дни бяха ранени десетки полицаи.

И снощи големи враждуващи групи се обстрелваха взаимно с фойерверки, тухли и коктейли "Молотов" прпи така наречените "стени на мира", които разделят католици и протестанти в някои райони на Белфаст от началото на конфликта преди повече от 50 години.

"Сцените, които видяхме снощи и предишните вечери, са напълно неприемливи. В нашето общество няма място за насилие. Колкото грешно и неоправдано беше в миналото, толкова е и сега", заяви Арлин Фостър - първи министър на Северна Ирландия.

Дълбокото разделение остава 23 години след мирното споразумение, сложило край на кръвопролитията. То заличи в значителна степен границата между британската провинция Северна Ирландия и република Ирландия, но Брекзит наруши крехкия баланс заради необходимостта от въвеждане на митнически контрол между Великобритания и Евросъюза.

Много католици националисти в Северна Ирландия искат обединение с Ирландия, докато протестантите юнионисти са за оставане в Обединеното кралство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо Байдън с изпълнителна заповед за оръжията
Джо Байдън с изпълнителна заповед за оръжията
Петима наши борци полуфиналисти на „Дан Колов – Никола Петров“
Петима наши борци полуфиналисти на „Дан Колов – Никола Петров“