НОВИНИ

България с присъда от Страсбург заради осъден у нас, изрисувал паметник в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
11:34, 08.04.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас

България ще трябва да изплати парично обезщетение от 10 000 лева на общинския съветник от Благоевград Калоян Ханджийски. Решението е на съда в Страсбург след обжалване на осъдителна присъда за деяние от 2013 година. Тогава благоевградският лидер на "Демократи за силна България" беше обвинен, че е уронил престижа на паметника на Димитър Благоев в града и беше осъден да плати глоба в размер на 100 лева.

На Коледа през 2013 г. Калоян Ханджийски вижда паметника на Димитър Благоевград оцветен в червено и бяло като дядо Мраз. Решава да постави коледна шапка и чувал с надпис "оставка" като така изразява несъгласието си срещу тогавашното управление на служебното правителство на Пламен Орешарски.

МВнР осъжда поругаването на паметника на хан Кубрат

"Полицията ме вика 2-3 пъти, при които писах показания, давах устни и писмени и на третия път ме задържаха, оставиха ме в килиите, а след това ми образуваха дело по Указа за борба с дребното хулиганство от 1963 година закон", заяви Калоян Ханджийски, лидер на ДСБ в Благоевград.

Възмутен от факта, че го лишават от това да бъде със семейството си на един от най-светлите християнски празници – Коледа, Ханджийски решава да заведе дело срещу страната ни в Страсбург.

"В случая на г-н Ханджийски нашите съдии не са разпознали упражняването на правото на политическа сатира и изразяване на политическо мнение от хулиганството. Като че ли решаващо беше това, че казусът възниква по време на протести, масови протести срещу правителството на Орешарски и именно това е един символен акт, с който се иска оставката на правителството, подкрепяно от социалистическата партия", допълни адвокатът Михаил Екимджиев.

8 години след случая идва и решението в полза на Ханджийски. С част от спечелените 10 000 лева от делото мъжът ще заплати разноските на адвоката си, а останалата сума ще дари.

"Ще даря за домове за деца. Имам няколко инициативи, свързани с черкви и мероприятия. Това са пари, които не ми принадлежат, победата е морална", добави Калоян Ханджийски, лидер на "Демократи за силна България" в Благоевград.

Преди дни Калоян Ханджийски завел още едно дело в Страсбург. Този път заради обвинение в хулиганство по време протест, на който хвърлял яйца по офис на политическа партия в Благоевград.

Автори: Станислава Николова и Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тир и цистерна са се ударили на "Тракия", загинал е единият шофьор (ВИДЕО)
Тир и цистерна са се ударили на "Тракия", загинал е единият шофьор (ВИДЕО)
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Аякс - Рома, 1/4-финал на Лига Европа
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Аякс - Рома, 1/4-финал на Лига Европа