Тома Биков: Кой ще бъде премиер ще бъде обсъдено с останалите политически партии

от БНТ
08:36, 08.04.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас

Кой ще бъде премиер ще бъде обсъдено с останалите политически партии. За Борисов не е самоцел да бъде министър-председател. Имаме 5 души, които могат да заемат поста, те са били в общественото пространство. Ако се кандидатира Станислав Трифонов за премиер, сме готови да обсъдим дали да го подкрепим. Нормално е лидерът на спечелилата партия да бъде премиер, но в момента не се намираме в нормална ситуация. Това заяви в "Денят започва" Тома Биков от ГЕРБ.

По думите му ГЕРБ има готовност да предложи структура и състав на правителство, както и дългосрочна програма за управление.

"Предстои да се реши кой ще бъде в преговорния екип. Имаме готовност за правителство с политици, но и с неполитически лица. Не на всяка цена искаме да бъде в управлението. Със сигурност ни трябват поне 121 депутати. Готови сме да проведем разговори с всички, да се съобразим с част от техните предложения", коментира Тома Биков.

Окончателно: 6 партии в парламента

Според него дали ГЕРБ ще управлява зависи от останалите политически сили.

"Това, че една партия няма да може да управлява, не прави победата ѝ по-малка. Ние сме готови да бъдем и в ролята на опозиция. Не виждам да има разговори в момента, преговори, няма дори спекулация за евентуален министър-председател, очевидно е, че таза тежест ще падне върху партията на Трифонов", допълни Тома Биков.

Той бе категоричен, че няма да има служебно правителство и призова президентът Румен Радев да събере първите три политически сили.

"През всичките ни години на управление сме направили много грешки, но не такава, която да е разрушила тъканта на нацията и не е променила съдбата ѝ. В момента сме в ситуация, в която можем да вземем структурна грешка за България. Предсрочни избори би било безотговорно, въпреки че вероятно бихме спечелили от тази ситуация", каза още Тома Биков.

Нормално е първата политическа сила да има председател на парламента, категоричен бе Тома Биков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Екатерина Михайлова: 7 до 10 дни след започване на консултациите ще има яснота за състава на кабинета
Екатерина Михайлова: 7 до 10 дни след започване на консултациите ще има яснота за състава на кабинета
Николай Хаджигенов: Гласовете на БСП ни трябват, без тях не можем да направим нищо
Николай Хаджигенов: Гласовете на БСП ни трябват, без тях не можем да направим нищо