НОВИНИ

Окончателно: 6 партии в парламента

bnt avatar logo
от БНТ
15:50, 06.04.2021
10028
Чете се за: 10:45 мин.
Политика
Слушай новината

ЦИК оповести 100% обработени протоколи. Шест партии и коалиции влизат в новия 45-и парламент.

Въпреки, че е победител в тези избори, ГЕРБ няма мнозинство и това поставя голямата въпросителна за съставяне на кабинет. Продължават да са неизвестни и останалите варианти - за кабинет, предложен от втората парламентарна сила, както и с третия мандат, който трябва да бъде определен от държавния глава.

Гласът на избирателя пренарежда партийните листи и в 45-ото Народно събрание влизат депутати, за които може да се каже, че в голяма степен важи мажоритарен вот.

ГЕРБ остава първа политическа сила и в коалиция със СДС събра 26.18 %. Над 837 000 избиратели са гласували за ГЕРБ. Сравнено с вота през 2017 година резултатът е по-слаб.

Втората сила в парламента със 17.66% процента от гласовете са "Има такъв народ". За партията на Слави Трифонов са гласували близо 565 хиляди избиратели. Силното представяне на "Има такъв народ" е изненадата на изборите. Според социолози Трифонов е успял да мобилизира младите хора с концертите си и това, че има телевизия.

Вътрешните противоречия в левицата изместват БСП от второто място с 15.01%. За партията са гласували малко над 480 хиляди избиратели. Причина за ниския вот е и слабото участие на възрастните хора, които не отидоха до урните заради страх от коронавируса.

ДПС също губи подкрепа и е четвърта политическа сила. Движението събра 10.49%.Това са близо 336 000 гласа.

"Демократична България", която обедини партии, които на предишни избори се явяваха поотделно, сега събра 9.45% от гласовете на избирателите. Това означава, че те са подкрепени от 302 000 души.

"Изправи се! Мутри вън!" влиза в парламента с 4.72 на сто от гласовете - близо 151 хиляди избиратели.

Извън парламента остават ВМРО, БНО, Възраждане, както и коалицията ВОЛЯ - НФСБ.

Какви са резултатите по области: Кой къде печели?

В 24 от 31-те многомандатни избирателни райони коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с най-много места от Варна – 5, както и по 4 от Благоевград, Бургас, 23-и и 25-и район в София-град.

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" излъчва най-много народни представители също от Варна – 4, и по трима от Бургас, Стара Загора и 25-и софийски МИР.

БСП получава най-много депутати в Пловдивска област – 3, и по двама от други 10 района.

ДПС – 3 от Кърджали и по двама от Разград, Търговище, Шумен и още две области.

"Демократична България" вкарва 6 депутати от 23-и МИР в София, 4 от 24-и и 3 от 25-и.

"Изправи се! Мутри вън!" има по 2 депутати от Бургас и от 25-и софийски МИР, но вкарва депутат и от Кърджали.

Вотът в чужбина: "Има такъв народ" е водеща политическа сила

Изненада на тези избори беше безпрецедентната избирателна активност на българите в чужбина.

По данни на ЦИК гласували зад граница са 172 000 души, като най-много те са в Германия, следвани от Великобритания и Турция.

Изненада дойде и от резултатите. Най-много гласове от българите зад граница получи "Има такъв народ" с 30,75%. Нашите сънародници отредиха второто място на "Демократична България" - 17,56 на сто. Следват ДПС с 13,17%. За коалицията ГЕРБ - СДС гласуваха 8,66% от българите зад граница. "Възраждане" се нарежда на 5-о място със 7,4 на сто, а БСП събират 6,5%.

Опашки, хаос и полиция за българите, гласуващи в чужбина

Увеличеният брой гласуващи доведе до чакане с часове и километрични опашки пред избирателните секции в някои европейски градове. В Лондон времето в изборния ден не стигна за всички, пожелали да гласуват, което предизвика недоволство сред българската диаспора там. В германския град Трир пък членове на изборни комисии нощуваха в секцията, докато чакаха ЦИК да ги разпусне.

Окончателната избирателна активност за страната е 50,61%. Най-висока е била активността в 26-и Софийски многомандатен район - 55,09%, а най-ниска в Кърджали - 28,08 на сто.

Активността спрямо предходните парламентарни избори през 2017 г. е почти 4% по-ниска.

Повече млади хора са гласували на тези избори, в сравнение с 2017 г, сочи проучване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл". До урните са излезли по-малко възрастни хора, в сравнение с изборите преди 4 години.

Това се дължи и на страха от ковид (една от причините за ниския вот на БСП) и политизацията на младите от протестите през лятото на 2020 г. насам, текла основно в социалните медии.

Формации като "Има такъв народ" са основни сред младия вот, допълват още социолозите.

Кого подкрепиха днес гласувалите през 2017 г?

73% от отишлите на тези избори гласоподаватели на ГЕРБ са останали верни на своя избор, сочат данни на социологическата агенция "Алфа рисърч", които БНТ показа в деня на изборите. 3% обаче са отишли при БСП, 1% - при ДПС. 9% са дали гласа си за "Има такъв народ". 3% - за "Демократична България", а 2% - за "Изправи се! Мутри вън!".

От гласувалите през 2017 г. за БСП - днес 78% са дали гласа си за левицата. 4% от тях са се преориентирали към ГЕРБ, 1% - за ДПС, 6% - "Има такъв народ", 2% за "Демократична България", а 5% са подкрепили "Изправи се! Мутри вън!".

ДПС запазва доверието на 86% от избирателите си. ГЕРБ е успяла да привлече 5% от избирателите на движението. По 2% са отишли при БСП и "Има такъв народ". За ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" са гласували по 1% от избирателите на ДПС.

Най-масовото машинно гласуване у нас беше реализирано на тези избори. От общо малко над 3 млн. и 300 хиляди души, близо 790 000 са предпочели машинния вот, който се проведе в 9398 секции.

Заради проблеми с листите беше отменено машинното гласуване в целия район на Велико Търново. Проблеми с разменени преференции имаше и при машините за гласуване в Добрич.

Хаос и напрежение при обработването на протоколите

Предаването на протоколите от изборите на някои места в страната ни припомни сцени от предишните избори. Хаос, напрежение, чакане с часове, припаднали хора.

Голям се оказа процентът на сгрешените изборни книжа заради трудността на попълване и слабата подготовка на част от членовете на секционните комисии. От ЦИК заявиха, че протоколите не са по-сложни, а по-обемни.

От ЦИК разясниха какво означава това и как се поправят грешките.

Кога ще имаме ново правителство?

На 8 април стана ясно разпределението на мандатите по партии, след това всеки един избран кандидат има три дни да реши от кой район иска да бъде народен представител.

Коалиция ГЕРБ - СДС ще има 75 депутати, или с 20 по-малко, отколкото след предишните избори.

С първото си явяване на избори партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" печели 51 места в парламента.

БСП ще има 43 депутати, при 80 в миналото Народно събрание.

От партиите в предишния парламент само ДПС ще има повече депутати - 30, или с 4 повече.

"Демократична България" вкарва в НС 27 представители, а коалицията "Изправи се! Мутри вън!" ще има 14 депутати.

Борисов се отказва да влезе в парламента като депутат

От списъка с кандидат-депутати бяха извадени 8 народни представители. Двама от ГЕРБ и шестима от ДПС. От ГЕРБ това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев. От познатите лица на ДПС - Хасан Азис и Искра Михайлова няма да влязат в новия парламент.

Тази неделя - 11 април трябва да стане ясно кои са депутатите в новия парламент.

По Конституция: Кога ще има ново правителство?

По Конституция президентът трябва да връчи мандат за съставяне на правителството на партията, получила най-много гласове. В случая, това е коалицията ГЕРБ - СДС.

Водещата политическа сила ще има една седмица, за да предложи нов състав на правителство.

Ако това не стане - мандатът отива при втората партия - "Има такъв народ", (според вота на избирателите) и рулетката се завърта отново.

Ако се стигне до връчване на трети мандат обаче - президентът може да го връчи на която избере от партиите, представени в парламента, а не задължително на третата.

Ако и този мандат бъде върнат без да се състави правителство - президентът поема ангажимента да състави служебен кабинет, който да подготви страната за нови парламентарни избори.

Какви са възможните варианти за правителство?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва реконструкцията на трамвайната линия по бул. „Цар Борис III“
Започва реконструкцията на трамвайната линия по бул. „Цар Борис III“
Манолова: Ще потърсим "Демократична България" и партията на Слави за съвместни действия по съдебната реформа
Манолова: Ще потърсим "Демократична България" и партията на Слави за съвместни действия по съдебната реформа