НОВИНИ

Какъв е пътят на един изборен протокол

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:02, 06.04.2021
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Вече са обработени 99% от протоколите на секционните комисии. Продължават да пристигат членове на районни избирателни комисии от цялата страна. Към 12:00 часа са предадени протоколите на 17 районни избирателни комисии. Очаква се да пристигнат още 14, което най-вероятно ще стане в рамките на днешния ден, за да може да се направи т.нар. повторно въвеждане на данните и окончателните изборни резултати да бъдат представени пред обществото в срок.

Иначе няма разместване в резултатите от изборите. Шест политически сили намират място в следващия парламент.

ГЕРБ остава първа политическа сила и в коалиция със СДС събират 26,14%,

БСП отстъпи второто място на новата формация "Има такъв народ". Слави Трифонов събра 17,73% от вота на избирателите. БСП постига най-слабия си резултат на парламентарни избори с 15,02%.

ДПС също губи подкрепа и е четвърта политическа сила. Движението събира за момента 10,34%.

"Демократична България" е с 9,52% от гласовете на избирателите. "Изправи се! Мутри вън!" влиза в парламента с 4,74 на сто от вота.

Днес от ЦИК съобщиха, че около 30% от разгледаните протоколи имат грешки. Те обясниха и пътят на един протокол.

След като секционната комисия попълни и предаде протокола в районната избирателна комисия, данните от него се въвеждат в компютър и ако там светне червена лампа, че има грешка, протоколът се връща обратно на секционната комисия, за да може тя да си поправи грешките някъде при изчисленията. След това отново се дава в Районната избирателна комисия, а тя изважда разпечатка, че това е правилен протокол.

След като се съберат всички от секционните комисии, районната комисия отива в ЦИК и започва повторното въвеждане на данните. На практика данните от протоколите се въвеждат за втори път в компютъра и се сравняват резултатите веднъж от въведеното от Районната избирателна комисия и веднъж от въведеното в Централната избирателна комисия. Ако и в този случай се намери грешка ЦИК се събира и разглежда конкретния случай, за да може тази грешка да бъде отстранена.

Ето как коментираха грешките от ЦИК и от Обществения съвет на ЦИК.

"Освен че беше смесено машинното с хартиеното гласуване - не беше обмислено как потоците, които гласуват с машини и хартиени бюлетини по някакъв начин да бъдат обособени, така че след това отчетите да бъдат лесни. Стигна се до този комбиниран протокол, който с тази поправка в Закона не виждам как можеше вече на един много скорошен етап да бъде избегнато. При толкова сложно провеждане на смесен избор без секционните комисии да имат възможност да пипнат машините поне седмица преди това беше рисково", обясни Румяна Дечева - зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.

"От досега въведените от тези 13 районни избирателни комисии, въпреки опасенията на някои председатели, че ще има много грешни - около 30% ще бъде необходимо да се направи анализ на несъответствията по отношение на тези грешки, които има в секционни протоколи", каза Цанева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекратиха окончателно делото срещу Иво Прокопиев
Прекратиха окончателно делото срещу Иво Прокопиев
МВФ представя доклад за световната икономика
МВФ представя доклад за световната икономика