НОВИНИ

Румяна Дечева: Изборният кодекс трябва бързо да се промени, за да няма повече опашки

bnt avatar logo
от БНТ
07:54, 06.04.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Политика
Слушай новината

Новото Народно събрание трябва да вземе много бързо решение за промени в Изборния кодекс, така че никога повече да няма тези опашки. За това призова в "Денят започва" зам.-председателят на Обществения съвет на ЦИК Румяна Дечева.

"Изборният кодекс, който беше приет преди 7 години, е пипан 20 пъти. И някой сега да намери оправдание, че не може да се пипа, защото имаме скоро избори, за мен ще бъде безсмислено оправдание. Трябва да се пипне онова, което е наложително, например за машинното гласуване", заяви Дечева.

Тя обясни, че още миналата година през септември в Изборния кодекс са се случили едни промени, които нито са били съгласувани, нито са били дълбоко обмислени.

"Първо бяха смесени двата вида гласуване. С машинното гласуване изборът щеше да приключи в момента, в който последният човек гласува с натискане на един код. И щеше да има една дълга разписка 3 метра. 9 човека да я подпишат и да я отнесат в РИК. Щеше да има бързо сверяване три минути и с това щеше да се приключи", уточни Дечева.

Освен че беше смесено машинното и хартиеното гласуване, не беше обмислено как потоците, които гласуват с машини и хартиени бюлетини по някакъв начин да бъдат обособени, така че след това отчетите да бъдат лесни, допълни Денчева.

"Стигна се до този комбиниран протокол, който с тази поправка в закона, вече аз не виждам как можеше на един многоскорошен етап да бъде избегнато. Не си представям днешния ден, ако някой беше опростил протокола, въпреки законовата норма, как сега едни хора щяха да реагират, особено тези, които са под чертата и да търсят оправдание", каза още Дечева.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цъфтящите полета в Калифорния отвориха врати за посетители
Цъфтящите полета в Калифорния отвориха врати за посетители
Кофа с вода за младите момичета – нетрадиционна Великденска традиция в Унгария (Снимки)
Кофа с вода за младите момичета – нетрадиционна Великденска традиция в Унгария (Снимки)