НОВИНИ

Трифон Панчев: БСП няма да участва във властта на всяка цена

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 06.04.2021 (обновена)
Чете се за: 05:50 мин.
Политика
Слушай новината

Не можем да сме доволни от резултата, така коментира в "Денят започва" вота на българите Трифон Панчев от Изпълнителното бюро на БСП. Той оправда част от лошото представяне на левицата с преливане на гласове и в други формации. Според него не може да се говори за подаване на оставка на лидера на партията Корнелия Нинова.

По думите му левицата ще подкрепи едно "различно правителство", но не може да се "самопокани".

"В момента сме в позиция да поставяме условия и да даваме посоката. Българският избирател ни е подредил на мястото, на което се намираме, и ние трябва да осъзнаем нашата роля. Да, нашата роля може да е на балансьор, но първо някой трябва да поиска нашата помощ. Ние няма да се самопоканим и няма на всяка цена да се опитваме да участваме във властта", заяви Панчев.

"Резултатът от изборите по начина, по който е подреден, показва едно - българските граждани искат промяна. И независимо, че БСП не постигна резултата, който очакваше, ние сме доволни от крайния резултат, а той е, че Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да слязат от сцената, каза още Панчев.

По думите му анализ на този резултат тепърва ще се прави, за да може левицата да отчете своите грешки. "Със сигурност това, че се опитахме по един по-градивен начин, без да водим черна кампания и без да вадим болните теми на показ. Опитахме се да кажем защо ние сме алтернатива като водихме един дебат на база програми и идеи“, обясни той.

"При така действащата система в България е трудно някоя партия да спечели самостоятелно изборите, тъй като се изправя срещу в момента съществуващата машина от страна на управляващите“, категоричен бе Трифон Панчев като уточни: „Целият ресурс на държавата беше впрегнат, включително и медиите, и така опозицията бе изтикана в ъгъла. Трябва да обърнем внимание и на социологическите проучвания, които също повлияха, тъй като целта беше да се демотивират избирателите", каза още той. Панчев допълни, че в област Габрово са били подадени и много сигнали за купуване на гласове, но мерките, които са взети, са неудовлетворителни.

На въпроса дали е имало човек в партията, който да е работил срещу интересите на левицата, Трифон Панчев отговори:

"Имаше няколко формации, които участваха на тези избори, които не бяха излезли от партията, а се появиха в листите на тези формации. Със сигурност имаше едно преливане на нашите гласове към други формации".

„БСП няма да участва във властта на всяка цена", категоричен бе той. "Ние 4 години пазехме една опозиционна линия и заставаме със същите тези, които отстоявахме през годините. Ние можем и искаме да подкрепим едно различно правителство, което да даде надежда на хората. Правителство, предложено от ГЕРБ, по никакъв начин не може да бъде подкрепено от нас“, каза още Панчев.

Ролята на президента в тези избори Трифон Панчев коментира така: "Румен Радев взе една позиция, която беше в наша полза". Той припомни изявлението на държавния глава преди няколко дни, в което Радев призова гражданите да гласуват за промяната, което означава, че е подкрепил и левицата.

Според Панчев е трудно да се определи дали е по-добре да се върви към предсрочни избори или да се направи някаква конструкция, която да извади държавата от тежката криза, в която се намира - и поради пандемията, и поради усилията на сегашното правителство.

Трифон Панчев заяви, че оттук нататък на левицата предстои да води един много дълъг и задълбочен разговор за това какви да са действията ѝ. Той припомни и че вчера цялото Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка.

"При положение, че имаме този резултат, беше ясно, че трябва да понесем отговорност, но шест месеца, след като беше избран с пряк вот председателят на партията, е смешно да говорим за оставката ѝ", коментира той.

Трифон Панчев отбеляза, че левицата е единствената партия, където се търси отговорност заради резултата, което е показателно.

"Аз смятам, че нашият лидер ни води в правилната посока, защото не участваме в задкулисни сделки. Нашата цел е българските граждани да живеят един по-нормален и достоен живот, ние затова участваме в политиката", завърши Трифон Панчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кофа с вода за младите момичета – нетрадиционна Великденска традиция в Унгария (Снимки)
Кофа с вода за младите момичета – нетрадиционна Великденска традиция в Унгария (Снимки)
Д-р Брънзалов: Няма да има нов пик на болни от коронавирус заради струпването на много хора на изборите
Д-р Брънзалов: Няма да има нов пик на болни от коронавирус заради струпването на много хора на изборите