НОВИНИ

Язовир Камчия достигна максималния си обем

bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 05.04.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Няма опасност от водна криза по Южното черноморие. Язовир Камчия е запълнил обема си на 98% благодарение на снеготопенето и дъждовете през последните седмици. В момента в него има 234 млн. куб. м. вода. Количествата са достатъчни за следващите 2 години, дори да няма валежи.

Благодарение на интензивните валежи в Бургаска област вече няма опасност от водна криза в региона.

"Ще има вода и за Бургас, и за Варна. Язовирът вчера в 8 ч. преля. Днес вече има вода и от сега нататък през следващите 2 години мисля, че няма да има напрежение за вода по цялото Черноморие.", каза Емил Димитров, министър на околната среда и водите.

Тъй като дъждовете в областта продължават, постъпващият приток в яз. Камчия ще се използва за напълване на яз. Цонево.

"Направихме изпитания на основния изпускател, когато е най-пълен язовира, за да видим в какво състояние е. Годен е, работи. Тази вода ще ни трябва, за да може в язовира като стане по-голям обема повече години да я използваме за цялата промишленост на гр. Девин.", допълни Димитров.

За последно яз. Камчия е бил толкова пълен през 2018г. В същото време, в момента тече ремонт и по изграждането на стена на яз. Порой. Заедно с яз. Ахелой те ще бъдат алтернативни водоизточници за цялата област Бургас.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Англия разхлабването на мерките ще започне на 12 април
В Англия разхлабването на мерките ще започне на 12 април
По-топло време утре
По-топло време утре