НОВИНИ

"Демократична България" обмислят да искат касиране на вота във Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
19:57, 05.04.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Регионални
Слушай новината

От "Демократична България" обмислят дали да искат касиране на вота, след като вчера по обяд ЦИК спря машинното гласуване в област Велико Търново.

Причината за спирането беше открита грешка в машината при преференциалната листа на партията.

От "Демократична България" ще решат дали да се обърнат към съда, след като станат ясни окончателните резултати от изборите и това колко хора са гласували машинно във Велико Търновска област преди окончателното решение на ЦИК за прекратяването му.

"Според мен се забави твърде много, защото доста хора гласуваха машинно междувременно и тези от тях, които са упражнили правото си на глас за нас, за „Демократична България", предполагам, че са били объркани в това, за коя преференция да гласуват, защото там номерата на преференциите и на хората не съвпадаха", адв. Калоян Янков от "Демократична България".

Както още вчера стана ясно грешката е можело да бъде забелязана още при отпечатването на нулевия протокол в началото на изборния ден. Никой от членовете на СИК в областта обаче не е обърнал внимание. От Районната избирателна комисия във Велико Търново казват, че не могат да определят кой носи вина за проваленият машинен вот в областта.

"Не се е очаквало, че може да се случи такова нещо, че да се акцентира по време на обучението за такава проверка. Доколкото за първи път се провежда такова мащабно гласуване с машини и досега не е имало такова, нямаше как да се предвиди едно такова обстоятелство", каза председателят на РИК - Велико Търново Десислава Йонкова.

От "Сиела Норма" заявиха в писмено становище, че нямат право да дават публични изявления, съгласно Договора за обществената поръчка за доставката на машините за електронното гласуване.

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица отново на финал по волейбол
Марица отново на финал по волейбол
5-дневна карантина за пристигащите от България в Италия
5-дневна карантина за пристигащите от България в Италия