НОВИНИ

Напрежение и забавяне заради грешки в протоколите от столичните РИК (ОБЗОР)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:20, 05.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

90% от протоколите в София се оказаха сгрешени и това забави предаването им в районните избирателни комисии в залите "Арена Армеец" и "Фестивална".

Вече приключи обработването на протоколите от София, които се приемаха в "Арена Армеец" и "Фестивална". Предстои председателите на РИК-ове да ги представят на ЦИК, като по закон това трябва да стане до 48 часа.

Председателите на РИК-овете увериха екипа на БНТ, че това ще стане още тази вечер.

Пред "Арена Армеец" всичко вече е спокойно и нищо не напомня за събитията от тази нощ, когато, особено след 22.00 ч., започнаха да пристигат масово представители на СИК и да предават протоколите, като се стигна до струпване на хора. Вече няма напрежение и пред "Интер Експо Център", където се обработваха протоколите от населените места на София-област и през деня имаше голямо струпване на хора.

Първите представители на секционни избирателни комисии бяха тези с мобилните урни за карантинирани хора и болните в ковид отделенията. Те пристигнаха в "Арена Армеец" за предаване на изборните книжа малко след 20.00 часа снощи. Въпреки това им се наложи да чакат.

Председателите на районните комисии обясниха, че грешката е на самите членове на секционни комисии, защото те нямат право преди 20.00 ч. да изваждат бюлетините от избирателните кутия и да установяват резултати.

Мая Манолова иска да влезе в зала „Арена Армеец”, не я допускат

След полунощ пред залата дойдоха кандидат-депутатите Мая Манолова и Никола Вапцаров, които отправиха критика към прозрачността на обработка на протоколите.

Тук сме, защото Никола Вапцаров, кандидат за народен представител от листата на "Изправи се! Мутри вън!" буквално беше изхвърлен с полиция от зала "Арена Армеец", защото е поискал да види как става приемането на бюлетините на протоколите и как те се вкарват в базата на информационно обслужване, каза Мая Манолова.

От Районната избирателна комисия обясниха, че кандидати за народни представители не се допускат в залата за обработка на протоколите. По-късно в "Арена Армеец" бяха приети двама застъпници на формацията.

Иначе мненията за организацията на процеса по приемане и обработване на протоколите бяха противоречиви.

Опитаме се, многократно има казвам, но самия обход и контрол на такава площ е много труден, каза Валери Цолов, председател на 25-а РИК София.

В "Интер експо център" в столицата, където се обработват протоколите от Софийска област също имаше проблеми с дистанцията и голямото струпване на хора.

Представителите на РИК по закон имат 48 часа, за да представят обработените протоколи пред Централната избирателна комисия.

Репортери: Зоя Велинова, Карина Караньотова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не са обработени всички протоколи от изборите в Пловдив
Все още не са обработени всички протоколи от изборите в Пловдив
Политическите реакции: Кой с кого ще управлява
Политическите реакции: Кой с кого ще управлява