НОВИНИ

Докладът на ОССЕ: Изборите в България бяха оспорвани и ръководени ефикасно

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
15:00, 05.04.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Мисията от международни наблюдатели, които проследиха изборите у нас, излезе с междинен доклад за провеждането му.

Изводите на наблюдателите са, че българските парламентарни избори са били оспорвани и ръководени ефикасно, въпреки трудните обстоятелства, породени от пандемията.

Основните права и свободи са зачетени.

Отчитат недостатъци в правната рамка на изборния процес, както и в прилагането й.

В деня на изборите международните наблюдатели са били общо 92, като са проследили изборния процес в случайно избрани секции в цялата страна.

Правната рамка създаде адекватна база за демократични избори, но имаше много поправки, които попречиха за достатъчно консултации и справяне с предишните препоръки. Имаше недостатъци както в правната рамка, така и в прилагането ѝ. В резултат на това, хората нямаха начин да се справят с нарушенията. Например, жалбите можеха да бъдат подавани само от тези, които са пряко засегнати. И това беше дадено като обосновка за отхвърляне на много жалби. Тези недостатъци в правната рамка поставиха в риск общественото доверие в изборния процес, което е жизненоважно за демокрацията, каза Корийн Йонкер, ръководител на мисията в България.

Вижте пресконференцията тук:

В пресконференцията участваха още Артур Герасимов, специален кординатор и лидер на краткосрочната ОССЕ мисия за изборите; Алфред Хир, ръководител на делегацията на ПАСЕ; Паскал Ализард, ръководител на делегацията на Парламентарната асамблея на ОССЕ; и Корийн Йонкер, ръководител на Ограничената мисия за наблюдение на изборите от Службата за демократични институции и права на човека.

Международното наблюдение на изборите е споделена мисия на Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) на ОССЕ, Парламентарната асамблея на ОССЕ (ПА ОССЕ), и на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Мисията за наблюдение е съставена от 93 наблюдатели от 32 страни, включително 27 експерти и дългосрочни наблюдатели разположени от СДИПЧ, 44 парламентариста и служители от ПА ОССЕ, и 22 от ПАСЕ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: 100% са обработени протоколите в 5 избирателни района
ЦИК: 100% са обработени протоколите в 5 избирателни района
"Има такъв народ" изчакват окончателните резултати, за да направят изявление
"Има такъв народ" изчакват окончателните резултати, за да направят изявление