НОВИНИ

Ограбиха и пребиха френския предприемач Бернар Тапи и съпругата му

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
13:55, 05.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Френският магнат и бивш собственик на "Адидас" Бернар Тапи и съпругата му са били нападнати при обир в имението им край Париж. Четирима нападатели са проникнали след полунощ, упражнили са насилие над семейството и са си тръгнали с няколко бижута. 70-годишната г-жа Тапи е откарана в болница с наранявания по лицето, 78-годишният Тапи е отказал болнично лечение.


Двете жертви са били вързани с кабели, Бернар Тапи е получил удари с палка, докато е бил вързан за стол. Нападателите са влачили домакинята за косата, защото искали да разберат къде е съкровището.

"Съкровище обаче е нямало, нападателите са се ожесточили в упражненото насилие, защото не са взели нищо, защото като цяло не е имало много какво да се вземе. Плячката е била два часовника, (единият "Ролекс"), обеци, гривни и пръстен. Г-жа Диминик успяла да се освободи и да стигне до дома на съседи, откъдето повикала полиция. Добре са, доколкото е възможно, но това е значителен морален и емоционален шок, както за всеки, преминал през подобна ситуация", заяви Ги Жефроа-кмет на Комб-ла-Вил.

През последните няколко десетилетия кариерата му познава възход и падения. Министър в началото на 90-те, мажоритарен акционер в световноизвестната компания за спортни стоки "Адидас", собственик на футболен клуб "Олимпик Марсилия" и на редица медии.

Не му липсват обаче и проблеми с правосъдието. През 90-те обявява фалит и излежава пет месеца в затвора по серия дела за корупция, данъчни измами и злоупотреба с корпоративни активи.

Като негова собственост "Олимпик Марсилия" печели френския шампионат и Шампионската лига, но Тапи е обвинен в уреждане на мачове, отборът е лишен от шампионската титла в Първа дивизия и изпада в по-ниска.

Най-известна обаче е съдебната му битка около продажбата на дела му в "Адидас". Бернар Тапи съди френската банка "Креди Лионе" с обвинение, че е подценила стойността на компанията. Признат е за жертва на измама и през 2008-ма година му е присъдено обезщетение в размер на 400 милиона евро.

В скандала е замесена и тогавашният министър на финансите Кристин Лагард, която е обвинена в небрежност, защото одобрява компенсацията. Тя се разминава без глоба или затвор и в момента ръководи Европейската централна банка.

През 2015 година Бернар Тапи получава нареждане да върне парите, след като съдът постановява, че не е бил измамен от банка "Криди Лионе" - решение, което той продължава да оспорва.

Милионерът страда от рак на стомаха и хранопровода и миналата година обжалването му беше отложено за май 2021 година поради здравословни проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канадска седмобойка мечтае да спечели олимпийски медал за Китай
Канадска седмобойка мечтае да спечели олимпийски медал за Китай
Най-малко 76 души са загинали при наводнения и свлачища в Индонезия
Най-малко 76 души са загинали при наводнения и свлачища в Индонезия