НОВИНИ

Как се случиха изборите - коментар на Калин Славов и Тихомир Безлов

bnt avatar logo
от БНТ
11:13, 05.04.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Избори 2023
Слушай новината

На места - провал на машинното гласуване. На други - химикалки в черен вместо в син цвят. И отново - купуване на гласове.

Как се случиха изборите - в студиото на "Денят започва" коментар направиха Калин Славов от "Прозрачност без граници" и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите на Безлов сме имали традиционни избори, вероятно по-хаотични поради две причини - смесването на машинно и традиционно гласуване и мерките, свързани с пандемията. По отношение на т.нар. купен или манипулиран вот - няма големи разлики, има сигнали и коментари в тази посока, допълни той.

Според Славов въвеждането на машините не е била лоша идея, но може би не се е случила по-най-добрия начин.

"Видяхме чисто техническите проблеми. В нашия офис, където имаше център за приемане на обаждания в рамките на изборния ден, имаше доста обаждания, свързани с начина, по който СИК-овете се опитваха да откажат избирателите да гласуват с машини под различни предлози. Вероятно това е бил някакъв опит за спестяване на работа в процеса на съставяне на протоколите след края на изборния ден", коментира той.

По думите му е имало съвършено безсмислено и ненужно дублиране на гласуването с хартиени бюлетини и с машини. И при една малко по-добра организация можеше да се отиде към изцяло машинно гласуване.

Според него сбърканите екрани на машините нямаше да се случи във Велико Търново, ако имаше възможност те да бъдат проверени и тествани.

"При направен опит да се направи оценка процентът на т.нар. контролиран вот се движи между 5,6% до 18 - 19% от всички секции. При всички положения имате един значим процент проблемен вот", каза Безлов.

Според Славов проблемът е, че отговорността не е ясно разпределена между различните участници. "Безспорно за случая във Велико Търново отговорността трябва да се поеме от тези, които са въвели софтуерно бюлетината вътре в машината", каза той.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
38 производства за нарушения на правата на гражданите - 12 лица са обвиняеми
38 производства за нарушения на правата на гражданите - 12 лица са обвиняеми
Повече от 12 часа се чака при обработката на протоколите в Стара Загора
Повече от 12 часа се чака при обработката на протоколите в Стара Загора