НОВИНИ

В над 90% от протоколите в София има грешки

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
09:38, 05.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Бавно и трудно върви обработването на протоколите в трите софийски районни избирателни комисии. Причината е, че над 90% от тях са сгрешени. Най-честите грешки са при преференциите и при разделянето на действителните от недействителните гласове.

Все пак се очаква до 14.00 часа да бъдат обработени всички изборни документи. Пред "Арена Армеец" и зала "Фестивална" вече е спокойно, но напрежение и изнервени хора има пред "Интер Експо Център", където се обработват протоколите от населените места на територията на София-област.

Първите представители на секционни избирателни комисии започнаха да пристигат в "Арена Армеец" за предаване на изборните книжа малко след 20.00 часа. Те бяха недоволни, че им се е наложило да чакат прекалено много.

Председателите на комисиите обясниха, че грешката е на самите членове на комисиите, защото те нямат право преди 20.00 часа да изваждат бюлетините от избирателните кутия и да установяват резултати.

След полунощ пред залата дойдоха кандидат-депутатите Мая Манолова и Никола Вапцаров,които отправиха критика към прозрачността на процеса и поискаха да влязат в залата, но не бяха допуснати.

В "Арена Армеец" все пак бяха приети двама застъпници на формацията "Изправи се! Мутри вън!".

"Тук сме, защото Никола Вапцаров, кандидат за народен представител от листата на "Изправи се! Мутри вън", буквално беше изхвърлен с полиция от зала "Арена Армеец", защото е поискал да види как става приемането на бюлетините на протоколите и как те се вкарват в базата на информационно обслужване", заяви Мая Манолова, която е кандидат за народен представител.

Мненията за организацията на процеса по приемане и обработване на протоколите бяха противоречиви. Противоепидемичните мерки не винаги се спазваха.

"Самият обход и контрол на такава площ е много труден", допълни Валери Цолов, председател на 25 РИК-София.

В "Интер Експо Център", където се обработват протоколите от Софийска област също имаше проблеми с дистанцията и голямото струпване на хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Има такъв народ" печели в Белгия, в Брюксел най-силна е "Демократична България"
"Има такъв народ" печели в Белгия, в Брюксел най-силна е "Демократична България"
Петима членове на СИК в Германия изкараха нощта в неяснота кога могат да приключат работа
Петима членове на СИК в Германия изкараха нощта в неяснота кога могат да приключат работа