НОВИНИ

6356 души са гласували в Истанбул

Александър Марков
от Александър Марков
09:20, 05.04.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Вчера имаше опашки и известно напрежение заради декларациите за гласуване в Истанбул. 13 942-ма души са гласували в Турция до момента при определен процент от обработените протоколи от големите градове като Истанбул, Измир и Одрин, и без да бъдат обработени протоколите в Бурса, Чорлу и Ялова, които са трите града, най-компактно населени с български изселници.

От всички гласували 6355 са в Истанбул при 100% от обработените протоколи. Със сигурност тази активност е доста по-малка от близо 30 000 души, които гласуваха през 2017 година, много по-малко от 60 000 през 2013-а и доста по-малко от над 100 000, които гласуваха през 2009 година.

Изборният ден премина под знака на два проблема. Първият са опашките пред седемте избирателни секции в Истанбул. Вторият бяха неяснотата и хаосът, които се създадоха около декларациите, които българските изселници трябваше да попълнят.

С напрежение започна гласуването в Турция

Още преди началото на изборите от изселническите организации предупредиха, че при имащи право на глас около 350 000 граждани с български паспорт в 35 секции, ограничението, което е в сила за всички страни извън ЕС, ще се получат опашки пред избирателните секции. Декларациите отново се превърнаха в традиционен проблем при гласуване. Три пъти СИК-овете трябваше да прегласуват собствени решения дали може да се гласува с предварително попълнени такива декларации, или те трябва да се попълнят на място в изборното помещение.

В крайна сметка в 20.00 ч. избирателните секции затвориха врати и броенето започна. Не се наложи удължаване на изборния ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима членове на СИК в Германия изкараха нощта в неяснота кога могат да приключат работа
Петима членове на СИК в Германия изкараха нощта в неяснота кога могат да приключат работа
Андрей Райчев: Изборите възпроизведоха протеста
Андрей Райчев: Изборите възпроизведоха протеста