НОВИНИ

Стотици изнервени избиратели пред секциите в Турция

Александър Марков
от Александър Марков
16:43, 04.04.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

По информация на нашите специални пратеници Александър Марков и Владимир Богдански в Истанбул има над 20 000 заявления на желаещи да гласуват. С огромни опашки пред избирателните секции преминава изборния ден.

Около 350 хиляди български изселници имат право на глас в цяла Турция. Бяха разкрити 35 секции заради ограничението за страни извън ЕС. В Истанбул са 7.

20 000 души подадоха предварителни заявления за гласуване. Тази сутрин изборния ден започна доста необичайно с напрежение и скандали.

Причината е, че секционна избирателна комисия в квартал "Авджълар" три пъти промени решението си дали ще приема, или не предварително попълнени декларации от онези гласоподаватели, които не фигурират в избирателния списък.

Хронология на изборния ден до момента

Първоначално секцията, която отвори в 7, но гласуването започна в 7.10 часа прие, че изселниците могат да гласуват с предварително попълнени декларации. Час по-късно се появи наблюдател от политическа сила, гласуването беше прекъснато за около 15 минути и решението беше променено.

Всички изселници се наложи да си попълнят лично декларациите. Това ги затрудни и забави изборния процес. Впоследствие беше взето ново решение.

По всяка вероятност - заради чакащите да гласуват - изборният ден ще трябва да бъде удължен.

Точно в 7.00 часа изборните секции в Истанбул отвориха врати. С напрежение.

В 7.10 часа в секцията в "Авджълар" решиха: изселниците ще могат да гласуват с предварително попълнени декларации.

Час по-късно наблюдател от политическа партия поиска решението да бъде променено.

"Всяка една декларация, която идва, трябва да се поправи вътре, защото само така може да се преследва наказателна отговорност от лице, което е гласувало на повече от едно място", каза Константин Бачийски, наблюдател за политическа партия.

"Сега всъщност декларациите започнаха вътре пред комисията да се попълват. Това го правят не знам кои са тези хора, обаче сигурно го правят, за да забавят процеса", обясни Хюлия Алтън, Организация на балканските турци в "Авджълар".

Комисията прегласува решението си. Така всички изселници трябваше да попълват декларациите си в стаята за гласуване собственоръчно.

След разговор с кмета на района и изселническите дружества беше решено желаещите да гласуват да бъдат извозени с автобуси към други секции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашка за гласуване и в Оксфорд
Опашка за гласуване и в Оксфорд
Как се гласува с подвижна урна
Как се гласува с подвижна урна