НОВИНИ

Как се гласува с подвижна урна

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:13, 04.04.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Близо 1300 поставени под карантина в София гласуват с мобилна урна. Разкритите подвижни секции са 51. Комисиите нямат право да влизат в домовете на избирателите.

Малко след началото на изборния ден Димитър, Богимил и Радостин са в защитни костюми. Задачата им е да занесат урната и бюлетината при над 30 души.

"По принцип работя, като доброволец в "Пирогов" и реших, че е добре да помогна и на тези хора, които не могат да отидат до секциите", каза Радостин Колев, член на подвижна СИК.

"Минал съм ковид ноември, ваксиниран съм", сподели Димитър Кунов - председател на подвижна СИК.

Комисията е оборудвана с маски и дезинфектанти. Преди да излезе на адрес, проверява кой от карантинираните е готов да посрещне урната.

Отиваме на следващия адрес, но комисията не успява да се свърже с карантинирания. Затова продължаваме към трети карантиниран. Налага се урната да остане в междустълбищното пространство. Следващият карантиниран слезе пред входа, а комисията оформи документите в багажника на таксито.

"Няма как да си носим маси, няма как. Просто сме малко", обясни Радостин Колев, член на подвижна СИК.

"И да кажем ще излъжем, че не ни е затруднило. На война като на война", каза Димитър Кунов - председател на подвижна СИК.

В Пловдив секциите за карантинирани са 6. Медицинската сестра Галина Георгиева оглавява една от комисиите.

"Ако кажа, че няма страх - има, но той е малко на фона на това, че ние сме ваксинирани, екипирани сме и сме здравни работници", каза Галина Георгиева - председател на подвижна секция.

В списъка на секцията има по-малко от 10 адреса.

Карантината на Иво Генчев изтича следващата седмица. И понеже той не може да стигне до урната мобилната сеция отиде пред дома му.

"Но съм леко натъжен, че няма толкова млади хора... или поне трийсет и няколко човека не са достатъчно. Със сигурност хората трябваше да се обърнат по-сериозно да гласуват и да упражнят правото си на глас", каза Иво Генчев.

И подвижните ковид секции ще изчакат края на деня, за да броят и предадат бюлетините.

По темата работи: Златка Далчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици изнервени избиратели пред секциите в Турция
Стотици изнервени избиратели пред секциите в Турция
Второ злато и трети медал за България на Европейското по щанги в Москва
Второ злато и трети медал за България на Европейското по щанги в Москва