НОВИНИ

С напрежение започна гласуването в Турция

Александър Марков
от Александър Марков
09:15, 04.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Въпреки националната карантина, която е в сила събота и неделя за цяла Турция, хиляди български изселници се готвят да гласуват там. Седемте секции в Истанбул получиха изборните книжа и материали. Пандемията обаче поставя голяма въпросителна пред очакваната активност в южната ни съседка.

Гласуването започна с напрежение още от сутринта. В Истанбул има открити 7 секции, а в цяла Турция право на глас имат 350 000 души с български паспорти.

Секцията в квартал "Авджълар" отвори с десет минути закъснение заради необходимостта секционната избирателна комисия да реши дали хората могат да влизат и да гласуват с предварително попълнени декларации, ако не присъстват в избирателния списък, или трябва да попълват декларациите си вътре в изборното помещение.

След като комисията реши, че хората могат да гласуват с предварително попълнени декларации, 40 минути по-късно наблюдател от една от политическите сили дойде, гласуването беше спряно за 15 минути, секционната комисия прегласува своето решение и според новото - нашите изселници вече трябва да попълват декларациите си вътре в изборното помещение. Това според тях изключително много ще затрудни и забави процеса предвид малкия брой изборни секции, открити в цялата страна - 35, което според тях не е достатъчно.

Опашките са изключително големи. Първите избиратели дойдоха още в 6.40 ч. На няколко пъти ставаха скандали между наблюдатели на политически сили и членове на секционни избирателни комисии.

Заради ситуацията от тази сутрин пристигна генералният ни консул, който се срещна с кмета на и с изселническите организации. Беше решено хората, които са на опашки и искат да упражнят правото си на глас по-бързо, да бъдат извозени до останалите секции. Към 12.00 ч. около 150 човека по неофициална информация са гласували във всяка една от седемте секции.

Вижте реакциите на нашите сънародници във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ гласува
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ гласува
Започна изборният ден и в Бeлгия
Започна изборният ден и в Бeлгия