НОВИНИ

Започна изборният ден и в Бeлгия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:11, 04.04.2021 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Двойно повече заявления за гласуване бяха подадени и в Белгия в сравнение с изборите през 2017 г. 11 секции ще има в страната, 2 повече в сравнение с другите избори. В Белгия днес е и Великден и страната продължава да се намира в строг локдаун.

В една от 11-те секции в Белгия - тази в Льовен избирателният ден започна и вече гласуваха трима души. Очаква се по-висока избирателна активност в сравнение с 2017 г., когато около 5000 души са упражнили правото си на глас, но ако се изхожда от факта, че двойно повече хора са заявили желанието си на електронната страница на ЦИК, очаква се и избирателната активност да е доста по-висока.

В чужбина обикновено секционните избирателни комисии се организират от доброволци с подкрепата на посолствата и на консулските служби. Партиите обаче имат право да назначават свои представители в секционните избирателни комисии.

Представителите на партиите в Льовен се отказаха, така че до петък вечерта не беше ясно дали ще има членове в секционната избирателна комисия. За щастие съставът ѝ беше попълнен и сутринта трима от петте представители са сърали кворум, за а може секцията да работи нормално.

Най-много секции има в Брюксел, освен в Льовен и една нова секция в Хаселт и по две секции в Антверпен и Гент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С напрежение започна гласуването в Турция
С напрежение започна гласуването в Турция
Валери Симеонов гласува с хартиена бюлетина
Валери Симеонов гласува с хартиена бюлетина