НОВИНИ

Защо е важно да гласуваш - обяснява 91-годишният племенник на Алеко Константинов

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 04.04.2021
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

История за един жизнерадостен човек, който е племенник на Алеко Константинов. 91-годишният Никола Добрев ще ви разкаже как за него се е променила историята на политиката в България и защо е важно да гласуваш независимо на колко години си.

Свободен дух, винаги усмихнат и с огромно чувство за хумор - такъв е Никола Добрев. Казва, че ги е наследил от известни личности в рода си - племенник е на Алеко Константинов и е родственик на Стефан Стамболов.

"Алеко Константинов да, това е братовчед на моята покойна баба. Майката на майка ми - Цветана Маджарова е последното фамилно ѝ име. А тя е била от Свищов - там е родена, и нейният баща е бил вуйчо на Алеко Константинов. Родословното дърво на семейството е Стефан Стамболов от него произлиза, защото след това негови деца са Кемилеви, а Кольо Кемилев е първият съпруг на баба ми и родният баща на майка ми и по тази линия стамболовото дърво. И даже преди 30 години в Търново чествахме стамболовия род, беше много хубаво, много интересно”, разказва Никола Добрев.

Кольо Френски - така го наричат неговите близки. От малък говори немски и френски език, а по случай 90-ата си годишнина издава албум с френски шансони.

По време на пандемичната обстановка, казва че най-много му липсват срещите с приятели и планината. Миналата година по случай Алековите празници изкачва "Черни връх".

"Планината ми липсва, после и краката вече - на 91 години клекавците, както се казва, не държат така както едно време, но човек както няма тренировка - седи затворен цял ден затворен вкъщи. Пандемията много негативно ми се отразява”, категоричен е той.

Сменил е много професии. Бил е земеделец, учител, работил е в завод за производство на пластмаса и е бил завеждаш отдел "Международни връзки" на "Локомотив-София". През последните години той изработва бижута и вази, а от миналата година пише и стихове за COVID-19.

"Юнак съм аз и не давам от коронавирус да страдам”.

А неговата страст към планината го среща и с неговата любима - Лиляна.

"На 22 юли 1995 г. се качих към връх Мургаш и там се запознах с любезната Лилянка. Лили, ела да те видят - ето това е моята Лилянка. От тогава сме си заедно, за хубаво, за лошо. Написах и една песен за нея”, разказва Никола и запява.

Казва, че ще запомни социализма с хубави и лоши моменти. Често с приятели си говорят за живота преди 1989 година сега по време на демокрацията.

"Навремето си спомням, когато децата ми бяха малки 2 - 3-годишни. Трябваше да отида до бакалията да чакам от 5 часа заранта за половинка кисело мляко. Сега имат, прекалено всичко имат на пазара, ама толкова е богат пазарът. Стига пари да имаш и казват бедния български народ, а като хукнат да бягат за Гърция и Турция за туризъм, много е българският народ беден”, казва Никола.

За него днешните политици са забравили какво е да помагаш на ближния.

"Не може това противопоставяне ежедневно. Това вреди и на хората”, коментира Никола.

Казва, че възпитанието е едно от най-важните неща, който един човек трябва да има. Иначе няма да бъде полезен за себе си и за своята държава.

"Има свобода. Човек може да си прави каквото си иска. Свободия е едно, свобода е съвсем друго, а някои хора грешно разбират това понятие свобода. Свободата е да си свободен, но в рамките на законността”, допълва той.

За своите 91 години никога не е пропускал да даде своя глас.

"Смятам че гласът, който ще дали е важен или не, но все пак утре, ако спечелят изборите и съм гласувал за тази партия, значи съм дал един принос. Ами аз съм в тази държава. Тази държава утре ще разчита на мен. Въпреки че съм пенсионер на 91 години, но все пак имам какво да кажа и какво да направя, и да се поучат много хора от мен. Бих призовал всички българи да отидат да гласуват щом като не гласуваш ти все едно не си в тази държава, а щом искаш от тази държава да ползваш нещо и да дадеш нещо на тази държава, иди да гласуваш”, категоричен е Никола Добрев.

Репортер: Стела Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празник или избори в Раковски
Празник или избори в Раковски
Как се гласува на кораб
Как се гласува на кораб