НОВИНИ

Как гласуват с мобилна урна карантинираните избиратели?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
07:31, 04.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
Благоевград - МИР 1
Слушай новината

Близо 1300 избиратели, поставени под карантина, в София гласуват с мобилна урна. Разкритите подвижни секции за хора в изолация са 51.

Малко след началото на изборния ден Димитър, Богомил и Радостин са в защитни костюми. Задачата им е да занесат урната и бюлетината при над 30 души поставени под карантина.

"По принцип работя, като доброволец в "Пирогов" и реших ,че е добре да помогна и на тези хора, които не могат да отидат до секциите", каза Радостин Колев, който е член на подвижна СИК.

"Минал съм Ковид ноември месец, ваксиниран съм", каза председателят на подвижна СИК Димитър Кунов.

Комисията ще пътува с такси, платено от Столичната община. Полицейски екип придружава мобилната секция. Малко преди 8 сутринта урната е пред дома на Валентин.

"По електронен път подадохме заявлението и всичко е наред. Получих веднага отговора. Ето днес веднага успявам да изразя своя глас", казва Валентин.

Отиваме на следващия адрес, но комисията не успява да се свърже с карантинирания. Затова продължаваме към трети карантиниран. Налага се урната да остане в междустълбищното пространство. Следващият карантиниран слезе пред входа, а комисията оформи документите в багажника на таксито, като я вози.

"Няма как да си носим маси и няма как. Просто сме малко, където можем", каза Радостин Колев член на подвижна СИК.

"На война като на война", каза Димитър Кунов, председател на подвижна СИК.

След като обиколили всичките карантинирани, комисията ще се върне в класната стая. Там ще трябва да изчака края на изборния ден, за да преброи и предаде бюлетините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как гласуват българите в Бризбън?
Как гласуват българите в Бризбън?
Денят на вота: Как се дезинфекцират избирателните секции?
Денят на вота: Как се дезинфекцират избирателните секции?