НОВИНИ

Кодове за проливни валежи утре, очакват се до 60 литра на кв. метър

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 03.04.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Код оранжево и код жълто за проливни валежи е обявено в почти цялата страна. Очакванията са до понеделник валежите в областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас на места да достигнат до около 60 литра на кв. метър, което е повече от месечната норма за април.

През нощта ще духа силен северозападен вятър. В по-голямата част от страната ще продължи да вали, в много райони интензивно. валежите ще продължат и на места ще бъдат значителни. Минималните температури ще са между 3° и 8°, а дневните утре ще останат съвсем близки до тях - между 4° и 9°, в западните райони от страната, където преди обяд валежите временно ще спрат до 12°.

След обяд валежите в цялата страна ще се усилят. С умерен и силен, вече североизточен вятър, ще продължи да нахлува по-студен въздух и по високите полета на Западна България, в Предбалкана, както и в Лудогорието, дъждът ще премине в сняг.

В планините ще духа силен, по билата - временно бурен все още югозападен вятър, който през деня в ниските планински части ще се ориентира от североизток. Ще бъде облачно и мъгливо, на много места с валежи, предимно от сняг.

Не само у нас, предупреждение за значителни количества е в сила и в Северна Гърция, както и в Италия. Причината поредният средиземноморски циклон.

Освен почти повсеместни валежи, на Балканите се очаква и застудяване, по-съществено в централните райони от полуострова, където ще има и сняг. Друг, атлантически, циклон е причина за обилните снеговалежи в северните части на Скандинавския полуостров и в Европейска Русия. Слънчево ще бъде във Франция и Великобритания, където утре предстои временно затопляне.

У нас, през нощта срещу понеделник в Западна България , а в понеделник и в цялата страна, валежите ще спрат, най-късно в източните райони. Ще започне затопляне, което ще продължи и във вторник, когато ще преобладава слънчево време, със слаби превалявания в югоизточната половина от страната. В сряда се очаква да започне ново понижение на температурите и отново да завали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хакери откраднаха над 533 милиона лични данни от Фейсбук
Хакери откраднаха над 533 милиона лични данни от Фейсбук
Лил надигра ПСЖ като гост
Лил надигра ПСЖ като гост