НОВИНИ

Заедно в Испания: Една събота с българската общност в Мадрид

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:28, 03.04.2021
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Посолството ни в Мадрид е издало над 200 удостоверения за българи, желаещи да гласуват извън своята автономна област. В Испания по силата на мерките срещу COVID-19, в момента пътуването между отделните автономни области е забранено.

От дипломатическата ни мисия препоръчват да се гласува в най- близката разкрита избирателна секция по местоживеене. При наличие на разкрита секция в дадена автономна област, испанските власти няма да приемат за уважителна причини пътуване в друга област с цел подаване на бюлетина.

Kатедралата Алмудена в Мадрид, точно срещу Кралския дворец, е строена над 100 години и със своето великолепие е един от най-забележителните храмове в католическия свят. Преди пандемията испанците бяха прочути с това, че празнуваха своя Великден с пищни, зрелищни и шумни процесии, които привличаха много туристи. Сега тези процесии са отменени. Страната ще посрещне светлия празник смирено, в съответствие с мерките срещу COVID-19.

Както много други съботи, и тази прекарват заедно. Български семейства, чийто живот е свързан и обичат да са заедно през почивните дни.

Обичаме да се събираме в парковете, да си играят децата, има и български магазин, където често ходим в неделните дни, за да си купуваме банички с боза, казва Диана Иванова.

Ако не сме по парковете, най- често идваме дотук - до Руската църква,за да запалим свещичка за тези, които вече не са с нас, за татковците и майките на нас, възрастните, казва Елисавета Шидерска.

Българите в Мадрид няма свой храм, но посещават двете православни църкви - руската и гръцката. Те се намират в квартал Орталеса, където живеят много наши сънародници.

Една събота в нашия квартал е много хубаво нещо. Нашият квартал е един от малкото в северната част на испанската столица, в който живеят много българи. Под много разбирай - аз поне познавам 25-30 семейства, допълва Елисавета Шидерска.

Това, което довежда Диана Иванова в Мадрид преди 18 години, е любовта. Но остава заради добрите възможности и сега отглежда тук двете си момчета.

Не мога да се разделя, сърцето ми е на две. Обожавам Испания, връщам се винаги в България, признава Диана.

Последната година е и първата, в която не се прибират в България, заради ограниченията, наложени заради пандемията.

Попари ни новината, че няма да можем да пътуваме, че няма да можем да се върнем в любимата България. Особено двете ми деца бяха в шок, защото всяко лято се прибираме. Страдаме. Надяваме се, че много скоро ще можем да се приберем, споделя още Диана.

Обсъждат България, гледат новините и се вълнуват се от всичко, което става у нас. Затова ще гласуват, защото живеят и тук, и там. Както още близо 180 000 българи в Испания.

Българите в Мадрид ще гласуват в три секции в посолството и една в български магазин в друга част на града. В трите секции в посолството всичко е готово - взети са изключителни мерки - ще се влиза и излиза от секциите през различни входове, вътре в тях има машини за пречистване на въздуха, има маски, индивидуални дезинфектанти, ръкавици за еднократна употреба за всеки, влизащ да подаде бюлетина, химикалки. Подготвени са удостоверения за членовете на секционните комисии, които ще нарушат вечерния час, който е в сила от 6 ч сутринта до 23 ч вечерта. Общо 53 секции в цяла Испания ще очакват нашите сънародници.

Специалните пратеници на БНТ ще проследят гласуването в Мадрид и ще ви информират за всичко най-интересно от там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполовина спуснати знамена в памет на убития полицай в Капитолия
Наполовина спуснати знамена в памет на убития полицай в Капитолия
Има ли автобуси с изборни туристи в Кърджали
Има ли автобуси с изборни туристи в Кърджали