НОВИНИ

Въпреки карантината: Хиляди изселници се готвят да гласуват в Турция

Александър Марков
от Александър Марков
20:18, 03.04.2021
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Въпреки националната карантина, която е в сила в събота и неделя в цяла Турция, хиляди български изселници се готвят да гласуват там. Седемте секции в Истанбул получиха изборните книжа и материали. Пандемията поставя голяма въпросителна пред очакваната активност в южната ни съседка.

Тази вечер Истанбул буквално опустя. Градът е в 48-часова национална карантина. Въпреки това, изборният ден за българите ще може да се осъществи. Не се очакват опашки пред избирателните секции.

За пръв път от 30 години хилядите български изселници в квартал "Авджълар" в Истанбул ще гласуват не в традиционното си училище, а в ново. След 16 ч. секцията беше запечатана.

В "Авджълар" има една секция. Ние взаимно с общинта, с дружествата, с Консулството заедно направихме организацията много добре, каза Хюлия Алтън, Организация на балканските турци в "Авджълар".

По улиците на квартала от Общината призовават хората да гласуват. Агитационни материали има на една партия. Според наблюдатели, вотът на изселниците е единен, за разлика от 2017-а.

Тогава около 29 000 гласа бха подадени от Турция и се разделиха на две партии. Обаче на тези избори аз не очаквам разцепление. Болшинството от гласовете ще отидат в една партия, каза Нахиде Дениз, кореспондент на БНТ в Истанбул.

Пак една партия ще бъде, смята Хюлия Алтън.

500 са подадените в "Авджълар" заявления за гласуване, в целия Истанбул - 21 000, секциите са 7, активността е голямата въпросителна.

Хората се страхуват да отидат навън и между другото, на предишните избори горе-долу 30 000 български граждани са гласували тук в секциите. Сега смятам, че долу-горе на половина ще намали това - 15 или 20 000, смята Исмаил Шахин, отг. редактор във в. "Миллиет".

Тази година изселниците ни ще могат да гласуват с предварително попълнени декларации, което ще ги улесни. Но секциите са 35 - което, според изселниците, не е достатъчно.

Макар че има пандемия очаквам пак да има навалица и опашки всъщност, допълва Хюлия Алтън.

Опашки се очакват и в Бурса, където има най-много секции в Турция - осем.

Общините засега твърдят, че не организират автобуси с избиратели до България, а се стремят да улеснят гласуването тук, каза д-р Кадер Йозлем, преподавател по международни отношения в Университета в Бурса.

От нас никой не е искал автобуси, за да ходи до България. Правим всичко с дружествата на изселниците да гласуват тук, каза Туран Ханчерли, кмет на кв. "Авджълар", Истанбул.

Истанбул е под пълна карантина в събота и неделя. Полицията задържа всички, излезли навън без основание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли автобуси с изборни туристи в Кърджали
Има ли автобуси с изборни туристи в Кърджали
Избираме нов парламент в пандемия: Строги мерки в секциите, подвижни урни и масово машинно гласуване
Избираме нов парламент в пандемия: Строги мерки в секциите, подвижни урни и масово машинно гласуване