НОВИНИ

Парад на мумиите: Има ли връзка "Проклятието на фараона" с кризата в Суецкия канал?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:02, 03.04.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

Златен парад на фараоните - така египетските власти нарекоха зрелищна процесия на 22 мумии по улиците на Кайро. Те изминаха 5 км от сегашния си дом - Египетския музей на площад Тахрир, до новия Национален музей на Египетската цивилизиция. Събитието на стойност милиони долари беше внимателно подготвено. Властите се надяват да съживят интереса към египетските антики в полза на туристическия сектор, силно пострадал заради пандемията от коронавирус.

Мумиите на 18 владетели и 4 владетелки на Древен Египет от 17-тата до 20-тата династии бяха транспортирани до новия им дом в капсули, пълни с азот, върху превозни средства, осигуряващи минимални вибрации и по трасе с преустроена настилка.

Една от големите атракции е мумията на Рамзес Втори, най-известният фараон от Новото царство, управлявал 67 години и останал в историята с подписването на първия известен мирен договор.

Очакван интерес предизвиква и владетелката Хатшепсут, поела властта въпреки, че по нейно време обичаите изключвали жени-фараони.

Избрахме Музея на цивилизацията, защото искаме за първи път за изложим мумиите по цивилизован и просветен начин, а не за забавление , както беше в Египетския музей, каза Захи Хауас - египтолог.

Мумиите са открити след 1881 г. на две места в руините на Тива, древната столица на Египет, днешен Луксор. Те ще бъдат разположени в Царска зала на мумиите, която ще отвори за широката публика на 18 април. Спадът на туристите в Египет спрямо 2019-та е 10 милиона.

Чрез парада на мумиите казваме на хората, че Египет е сигурен. Нуждаем се от завръщането на хората, заяви египтологът.

Не беше забравено и "Проклятието на фараона". Мнозина го свързват с влакова катастрофа с десетки жертви от миналата седмица в Горен Египет, 18 загинали в рухнала сграда в Кайро и с блокирането на Суецкия канал от заседнал контейнеровоз.

От днес обаче на канала вече няма чакащи кораби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лил надигра ПСЖ като гост
Лил надигра ПСЖ като гост
Ще гласуват ли католиците в Раковски на Великден
Ще гласуват ли католиците в Раковски на Великден