Парад на мумиите: Има ли връзка "Проклятието на фараона" с кризата в Суецкия канал?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:02, 03.04.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

Златен парад на фараоните - така египетските власти нарекоха зрелищна процесия на 22 мумии по улиците на Кайро. Те изминаха 5 км от сегашния си дом - Египетския музей на площад Тахрир, до новия Национален музей на Египетската цивилизиция. Събитието на стойност милиони долари беше внимателно подготвено. Властите се надяват да съживят интереса към египетските антики в полза на туристическия сектор, силно пострадал заради пандемията от коронавирус.

Мумиите на 18 владетели и 4 владетелки на Древен Египет от 17-тата до 20-тата династии бяха транспортирани до новия им дом в капсули, пълни с азот, върху превозни средства, осигуряващи минимални вибрации и по трасе с преустроена настилка.

Една от големите атракции е мумията на Рамзес Втори, най-известният фараон от Новото царство, управлявал 67 години и останал в историята с подписването на първия известен мирен договор.

Очакван интерес предизвиква и владетелката Хатшепсут, поела властта въпреки, че по нейно време обичаите изключвали жени-фараони.

Избрахме Музея на цивилизацията, защото искаме за първи път за изложим мумиите по цивилизован и просветен начин, а не за забавление , както беше в Египетския музей, каза Захи Хауас - египтолог.

Мумиите са открити след 1881 г. на две места в руините на Тива, древната столица на Египет, днешен Луксор. Те ще бъдат разположени в Царска зала на мумиите, която ще отвори за широката публика на 18 април. Спадът на туристите в Египет спрямо 2019-та е 10 милиона.

Чрез парада на мумиите казваме на хората, че Египет е сигурен. Нуждаем се от завръщането на хората, заяви египтологът.

Не беше забравено и "Проклятието на фараона". Мнозина го свързват с влакова катастрофа с десетки жертви от миналата седмица в Горен Египет, 18 загинали в рухнала сграда в Кайро и с блокирането на Суецкия канал от заседнал контейнеровоз.

От днес обаче на канала вече няма чакащи кораби.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лил надигра ПСЖ като гост
Лил надигра ПСЖ като гост
Ще гласуват ли католиците в Раковски на Великден
Ще гласуват ли католиците в Раковски на Великден