НОВИНИ

Първите гласоподаватели вече дадоха гласа си в район Искър

Юлия Наева
от Юлия Наева
07:10, 04.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Как започна работата на 22-ра секция в район Искър в София и как се спазват мерките?

Изборният ден в 69-о училище започна обичайно. Членовете за СИК-овете се събраха още около 6.30 ч. пред входа на сградата, но бяха допускани след като на всеки един от тях се премери температурата и се установи, че нямат повишена телесна температура.

Първите гласоподаватели вече са тук. Някои от членовете на секционните комисии все още влизат в сградите и това евентуално би забавило началото на изборния ден в някои от секциите, които се намират в сградата на училището.

На избори като тези в условията на пандемия мерките ще бъдат безпрецедентни. Още на входовете ще се допускат определен брой гласоподаватели. Всеки един трябва да следва обозначените стрелки за вход и за изход от помещенията, за да няма смесване на потоците, които влизат и излизат. Дезинфектанти има навсякъде.

Тъй като разстоянието между членовете на комисиите не е метър и половина, каквито са изискванията, е задължително те да са с маски през цялото време. Освен това е желателно гласоподавателите да носят собствена синя химикалка, така ще се избегне забавянето заради дезинфекцията на използваните вече такива. Ако пък гласоподавателят иска да гласува с машина, той трябва задължително да дезинфекцира ръцете си.

Към 8.00 ч. част от гласоподавателите бяха използвали машина, за да дадат своя вот. Машини има поставени в секциите с над 300 гласоподаватели или това са близо 9400. Влизайки в изборната секция, хората трябва предварително да заявят желанието си да гласуват с машина. Тогава ще има бъде дадена карта, която трябва да се постави в устройството, след това бюлетината се визуализира. Гласоподавателите могат също така да променят своя вот, а разпечатката, която ще получат, се поставя в непрозрачна кутия.

Машините нямат връзка с интернет, така че да не стават злоупотреби. Има поставени пана и от двете страни на устройствата, по този начин се запазва тайната на вота, а за изправността на машините през днешния ден ще се грижат повече от 2000 техници.

В деня на вота изборът е само един - БНТ. Изберете важното - в телевизионния ефир и на нашия сайт BNTNEWS.BG.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна изборният ден в Пловдив
Започна изборният ден в Пловдив
България избира! Гласуваме за нов парламент
България избира! Гласуваме за нов парламент