НОВИНИ

Как се гласува на кораб

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 04.04.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

На плаване в изборния ден. Такава е съдбата на 42-ма моряци от Военноморските сили на страната ни, които са далеч от родината заради участие в морско учение. Каква организация е направена, за да може нашите военнослужещи да гласуват в изборния ден, разказваме в репортажа на колегите от Варна.

Минен ловец “Цибър” е единственият кораб от състава на военния ни флот, който участва в учение в деня на изборите. Българският екипаж, заедно с корабите от Втората постоянна противоминна група на НАТО, се намира в гръцки териториални води. Още преди два месеца е създадена организация, за да може екипажът на “Цибър” да гласува.

"Чрез министерството на отбраната беше потърсено съдействие от ЦИК. Получихме необходимите указания, обясни флотилен адмирал Георги Пенев, който е зам.-командир на Военноморските сили.

39 души от общо 42-ма от екипажа на минен ловец "Цибър“ са заявили желание да гласуват. Те са включени в избирателните списъци в гръцкия град Патра, където има разкрита изборна секция.

"Имаме съдействие от страна на местните власти, за да могат военнослужещите да слязат от кораба и да отидат до съответната секция и да упражнят правото си на глас”, каза още зам.-командирът.

Командирът на Военноморските сили е издал заповед, за да могат и всички дежурни служители във флота, които изпълняват задълженията си във военните формирования, да гласуват в изборния ден.

"Старият наряд или дежурната служба и новите, които застъпват в неделния ден, ще бъдат сменени в 10.00 часа, 10.30 в този период. По този начин тези, които ще трябва да застъпят в неделния ден, ще могат до 10.00 часа да упражнят правото си на глас”, допълни флотилен адмирал Пенев.

Над 200 курсанти от Висшето военноморско училище имат право да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Младежите са пуснати в отпуск и могат да упражнят правото си на глас на две места - в Основно училище “Васил Друмев” и в Средно училище “Найден Геров”.

"Ако се наложи да има допълнително идване на така наречената подвижна избирателна кутия, също така можем да организираме това във връзка с Ковид обстановката в България”, каза кап I ранг Емил Йорданов от Висшето военноморско училище във Варна.

За дежурните в изборния ден е осигурен "времеви коридор“, за да могат да стигнат до урните.

"Със заповед на началника на Висшето военноморско училище на 4-ти самият наряд старият ще остане още два часа в дежурство, като новият наряд ще има възможност от 6.00 до 9.00 часа да си даде своя вот, естествено, който има желание”, каза още капитан Йорданов.

В общежитието на Военноморското училище има и студенти, за които също е създадена организация, за да могат да гласуват.

В деня на вота изборът е само един - БНТ. Изберете важното - в телевизионния ефир и на нашия сайт BNTNEWS.BG.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо е важно да гласуваш - обяснява 91-годишният племенник на Алеко Константинов
Защо е важно да гласуваш - обяснява 91-годишният племенник на Алеко Константинов
В "Пирогов" е създадена необходимата организация за гласуване
В "Пирогов" е създадена необходимата организация за гласуване