НОВИНИ

Политическите реакции: Кой с кого ще управлява

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:08, 05.04.2021
Чете се за: 07:30 мин.
Политика
Слушай новината

Изборите приключиха, сега е ред на политическите формации, които влязоха в парламента да съумеят да излъчат ново стабилно правителство. Някои от тях още снощи обявиха, с кого могат да си партнират, други още изчакват окончателните резултати от вота. В изборната нощ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на политическите сили в новия парламент да обединят сили в името на стабилността на държавата и преодоляване на кризата с пандемията. Отново избра социалните мрежи, за да отправи посланията си.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че големият брой партии, които влизат в парламента не го притесняват, защото по думите му истинската политика се прави именно в НС и колкото по-голяма представителност има в него, толкова по-добре. Напомни, че има богат политически опит и голяма международна подкрепа. Подчерта, че се е справил с три кризи - финансово-икономическа, мигрантска и сега с пандемията.

"Аз ви предлагам мир, предлагам ви да сложим експертите, да поемем отговорност и да направим за България до декември максимално усилия да излезем от пандемията, да тръгне нагоре и тогава всичко вече е ясно. Това е моето предложение към всички. Порадвайте се един-два дена, три, след това помислете - кое е стабилно и кое не, как можем да се мобилизираме. Съединението прави силата, това ни е гербът. Хайде да видим дали можем да се мобилизираме в името на държавата", каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

За "По света и у нас" заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви днес, че ще изчакат окончателните резултатите от ЦИК и тогава ще говорят пред медиите. Каза, че за тях е важно да знаят каква е разликата им с първата и третата политическа сила, за да имат яснота как ще действат оттук нататък. Лидерът на партия "Има такъв народ" беше един от най-търсените политици в изборната нощ.

Слави Трифонов не коментира резултата от вота. Точно 10 минути след края на изборния ден, той написа във Фейсбук, че е със симптоми на COVID-19, заради което се е самоизолирал. В ефира на партийната телевизия заместник-председателят на партията отново потвърди, че за тях единствената възможна коалиция в новия парламент е с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Готови са и за нови избори.

"Ние ще си изпълним обещаното. Ние коалиция с ГЕРБ, ДПС, БСП и ако влязат на шкембе-войвода хората - с тях коалиции няма да правим. Няма да го направим. Защото ние за разлика от тях не лъжем", каза заместник- председател на ПП "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че цялото Изпълнително бюро подава оствка заради загубата, но тя - не. Напомни, че беше избрана с пряк вот само преди шест месеца с голямо мнозинство. Каза, че в този важен политически момент партията не може да остане без председател. Призна, че са понесли тежка загуба на изборите, но не апокалиптична. Според нея голямата грешка на БСП е, че са позволили да ги възприемат като част от статуквото, а не като опозиция и алтернатива. Посочи, че за БСП е важно, че Борисов няма да е на власт.

"Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ с или без Борисов, от експерти или от политици. Народът ни подкрепи така, че без БСП съществени решения по бъдещите решения на НС - не могат да се вземат. След здравната, икономическата и социалната криза смятаме, че навлизаме и в политическа такава, затова призоваваме всички спокойно, без емоции, с мъдрост да разсъждаваме оттук нататък как да се действа", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов резултатите от вота показват очертанията на една нова България, в която ДПС вече няма да е в ролята на балансьор в управлението. Посочи, че преговорите за партньорство тепърва предстоят, затова не беше конкретен. Каза обаче, че не са готови за сътрудничество с БСП.

"Виждаме една нова България, в която Бойко Борисов може да продължи да печели избори с административния си и финансовия си ресурс, но да не може да вземе властта, една нова България, която трябва да свикне, че след 11 години на доминация на Борисов, че той просто няма да бъде вече на хоризонта в ролята на този огромен динозавър. ДПС вече не може да играе ролята на вечния балансьор", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ относно преговорите за бъдещия кабинет - всичко е възможно. Един от заместниците му - Хасан Азис, заяви, че ДПС са готови за диалог с партиите, с които имат допирни точки и заедно могат да определят стратегическите цели на България.

"Българските избиратели на тези избори гласуваха за промяната. Ние от ДПС също заложихме за промяна още при съставянето на нашите листи, а и в предизборната ни кампания, така че нашият прочит на общата оценка, която има към настоящия момент на база екзитпол е, че българските избиратели избраха промяната, гласуваха за промяната", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според съпредседателя на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова ГЕРБ са загубили тези избори, а протестният вот е спечелил и е първа политическа сила.

"По никакъв повод и в никакви конфигурации, нито ще подкрепяме, нито ще търсим подкрепа, общи действия или каквото и да е съвместно с ГЕРБ и ДПС, ВМРО най-вероятно няма да влязат в следващия парламент", каза съпредседателят на Коалиция "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

От коалицията "Изправи се! Мутри вън!" казват, че "Демократична България" и "Има такъв народ" не са техни конкуренти, а партньори. За тях най-важното е, че Борисов няма да е на власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан предлага нов договор на звездата си
Милан предлага нов договор на звездата си
Никол Тодорова десета в многобоя при девойките на МТ за Купа "София"
Никол Тодорова десета в многобоя при девойките на МТ за Купа "София"