НОВИНИ

Опашки, хаос и полиция за българите, гласуващи в чужбина

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
17:34, 05.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Чакане с часове, километрични опашки и полиция - така ще запомнят изборите някои от българите зад граница. В Лондон времето в изборния ден не е стигнало за всички, пожелали да гласуват. В Германия пък членовете на изборните комисии нощували в секцията, докато чакат ЦИК да ги разпусне.

Маргарита Вартигова: Защо? Какво означава тази решетка? Ето така ще ни забранят и в България да се прибираме.

Това се случва час след края на изборния ден, когато една от секциите в Лондон е затворила. По-рано - в светлата половина на деня опашките за гласуване в града са километрични.

Времето обаче не стига. Опашки има и в 8 ч. По закон изборният ден може да бъде удължен до 9 ч вечерта. Въпреки опашката, секцията в Северен Лондон е затворена. Десетки хора остават без глас.

Според ЦИК комисията е можело и да не затваря.

Димитър Димитров, говорител на ЦИК: Това, че е приключило гласуването, преди всички, които са пред секцията да гласуват, е отговорност на самата СИК. Все пак, когато има избиратели, е добре те да гласуват.

И докато в Лондон някои не успяха да гласуват, в Германия имаше секции, в които изборния ден приключи навреме, но членовете на комисии нощуваха, чакайки ЦИК да ги разпусне.

Надежда Тончева, зам.-председател на комисията в Трир: Протоколът ни е предаден, качен е на ЦИК. Най-големият проблем е, че наемът е до 8 часа тази сутрин и ние с всички материали не знаем какво да правим.

От ЦИК обясняват случая с претоварване в един конкретен момент.

Таня Ценева, говорител на ЦИК: В един времеви отрязък много протоколи идват от чужбина. Те трябва да бъдат прегледани, да бъдат потвърдени и да се върне обратната информация.

Въпреки проблемите обаче, почти всички кадри от вота в чужбина говорят за рекорд в желанието за глас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 26 000 са гласувалите в Турция
Близо 26 000 са гласувалите в Турция
Как да осиновиш куче?
Как да осиновиш куче?