НОВИНИ

Фалстарт на машинния вот във Велико Търново, грешки в машинната бюлетина в Добрич

машинно гласуване велико търново проблемът размяна номерата хората преференции
bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 04.04.2021
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

България избира нов парламент в гласуване, което друг път не помним - вот по време на пандемия - с маски, дезинфектанти и антиковид - мерки. За първи път има мобилни секции, не само за трудноподвижни хора, но и за карантинирани, макар и не за всички. За първи път, при специални мерки, гласуваха и лежащи с ковид в болниците.

Извиха се опашки пред изборните секции в чужбина. За първи път имаше масов машинен вот и на места сериозни софтуерни и технически проблеми.

Те се появиха още в първите часове на изборния ден. Цял един район - Велико Търново - остана без устройства за вота. Технически проблем смени местата на кандидатите в преференциите на една политическа сила, и ЦИК отмени гласуването с машини в целия регион. Подобен проблем възникна и в Добрич.

Изборният ден в област Велико Търново започна навреме във всички секции, но оказва се никой от членовете на секционните комисии не е обърнал внимание при отпечатването на нулевия протокол, че подредбата на преференциите на една от коалициите не съвпада с този одобрена от РИК, с което последните трима кандидати са изместени на първите три места.

За проблема стана ясно близо два часа след началото на вота, когато от коалицията подадоха сигнал до РИК, а по обяд с решение на Централната избирателна комисия машинното гласуване в цялата Великотърновската област беше преустановено.

От ЦИК обаче увериха, че вотът на хората, които все пак са успели да гласуват електронно, ще бъде зачетен. Проблеми с машинното гласуване имаше и на други места в страната.

Гласуваш с машина преференциално за един кандидат - получаваш друг. Ситуация от Велико Търново.

"Първите трима станали последни трима и се е изместила цялата листа. При подаването на преференция за втория кандидат - вие подавате примерно за петия", каза Димитър Димитров - говорител на ЦИК.

7.00 часа сутринта - начало на изборния ден. Никой не подозира за това изместване. 9 часа - сигнал от една политическа сила.

"Централната избирателна комисия след обсъждане се наложи да вземе едно кардинално решение да бъде прекратено гласуването с машини в целия изборен район на Велико Търново", каза Таня Цанева - говорител на ЦИК.

До кардинални решения можеше и да не се стигне - ако членовете на комисии в Търново - 313 на брой - бяха забелязали грешката в нулевия протокол, който се отпечатва в началото на изборния ден от машината.

Ето какво каза Нина Андреева - председател на СИК:

- Погледнахме - нули имаше навсякъде и започна изборния ден.

Проверихте ли, сверихте ли имената на хората с преференции дали отговарят на това, което е утвърдено от РИК?

- Не сме сверявали, защото мислехме, че всичко е канализирано.

Гласовете от тези машини ще бъдат отчетени.

"Те могат да бъдат отчетени, както са записани фактически", каза Димитър Димитров - говорител на ЦИК.

"При преброяване на гласовете - гласувалите машинно да бъде водещо начало номера на листата", уточни Таня Цанева - говорител на ЦИК.

Грешка и в машинната бюлетина в Добрич. Размествания в листите, повторение на име и повече кръгчета от необходимото за преференциите. Герман Германов подал сигнал.

"Просто има разлика между листата, която е регистрирана в общинската избирателна комисия и това, което е вкарано в самата машина. Този кандидат, за когото аз исках да подам своя мажоритарен вот просто не фигурира", каза Герман Германов.

"Сигнализираха ни, че има дублиране на имена, сгрешено име в т.нар. нулев протокол", казва Цонка Велкова, председател на РИК-Добрич.

Кой е въвел неверни данни и в Велико Търново, и в Добрич - все още не е ясно.

Автор: Мирела Дончева, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Галъп": 85.6% казват, че мерките срещу COVID-19 не са ги забавили да гласуват
"Галъп": 85.6% казват, че мерките срещу COVID-19 не са ги забавили да гласуват
Ексклузивно пред БНТ: Разказ за схема за купуване на гласове във Видин
Ексклузивно пред БНТ: Разказ за схема за купуване на гласове във Видин