НОВИНИ

Все още не са обработени всички протоколи от изборите в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 05.04.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Безсънна нощ в студени помещения и закани от страна на членовете на секционните комисии, че ще оставят изборните документи и ще си тръгнат - такава беше картината в 16-та РИК Пловдив. Токов удар забави обработката на протоколите.

При обработени 79% от протоколите към 18.00 ч., резултатите от гласуването в Пловдив са следните: първа политическа сила е коалицията ГЕРБ-СДС с 25%, следва "Има такъв народ" с 19,25%, трети са БСП с 14,57%, четвърти "Демократична България", следват "Изправи се! Мутри вън!" след тях са ДПС и ВМРО.

До изчисляването на тези резултати се стигна след дълга и студена нощ за членовете на избирателните комисии. Очаква се работата да приключи около 21.00 ч. тази вечер, като членовете на РИК се оплакаха от множество грешки в предадените протоколи.

Ето какво споделиха пред БНТ за резултатите представители на партиите "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!":

Хората очевидно имат различна визия как си представят тази различна България, но факт е, че партиите, които досега ни управляваха, са загубили над 800 000 гласа за сметка на други политически сили. Новият парламент, независимо колко дълго ще живее, една от основните му задачи, бих казал първата, е драматична промяна в изборния закон, заяви Манол Пейков от "Демократична България".

Колегите от "Има такъв народ" и "Демократична България", това е нашият алианс, в който ние ще проведем най-важната реформа – това е съдебната реформа от една страна, искаме нов Избирателен кодекс и ще заработим за това да има истинска промяна за страната, заяви Мария Капон от "Изправи се! Мутри вън!".

Според данните в Пловдив ВМРО минават 4-процентната бариера. Ако това се случи и на национално ниво, ето къде виждат своето място от ВМРО.

В 45-ото Народно събрание при такава конфигурация ВМРО по-скоро би могла да бъде опозиция отколкото в някакво управление. На тези избори мога да кажа, че спечели вотът "срещу", а не вотът "за". Много се надявам все пак тези формации, които влязат в Народно събрание, да намерят сили помежду си след като бъде отстранен мотивът за вота "срещу", както всички заявиха вече, нека да видим дали ще успеят да се обединят, каза Александър Сиди от ВМРО.

В 17-та РИК Пловдив-област изненадата е при пренареждането в ГЕРБ-СДС заради преференции. Очаква се четвъртият в листата Младен Шишков да стане втори.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Резултатите по области: Кой къде печели?
Резултатите по области: Кой къде печели?
Милан предлага нов договор на звездата си
Милан предлага нов договор на звездата си