НОВИНИ

Дигитален калкулатор: Вариантите за коалиции и какво следва, ако не се състави кабинет

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 05.04.2021
6190
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Според Конституцията на Република България след проведени парламентарни избори, президентът връчва мандат за съставяне на правителството на партията, получила най-много гласове. В случая това е коалицията ГЕРБ - СДС.

Ето какви са възможните варианти за нов кабинет:

  • Водещата политическа сила ще има една седмица, за да предложи нов състав на правителство.
  • Ако това не стане - мандатът отива при втората партия - "Има такъв народ", (според вота на избирателите) и рулетката се завърта отново.
  • Ако се стигне до връчване на трети мандат обаче - президентът може да го връчи на която избере от партиите, представени в парламента, а не задължително на третата.
  • Ако и този мандат бъде върнат без да се състави правителство - президентът поема ангажимент да състави служебен кабинет, който да подготви страната за нови парламентарни избори.

Ето и какви са вариантите за съставяне на кабинет според политическите анализатори:

Разпределението на изборните резултати до момента възпроизвежда ситуацията от протестите миналата година и показва, че ГЕРБ няма да може да управлява по същия начин както досега, е мнението на Андрей Райчев.

ГЕРБ ще остане първа политическа сила. Те печелят за пети път пореден път, но губят инициативата, заяви Райчев.

Като почти невъзможно определи съставянето на кабинет с мандат на ГЕРБ и Боряна Димитрова.

Борисов към опонентите си: Аз ви предлагам мир - да сложим експертите и да поемем отговорност

Затова и според двамата социолози предложението на Бойко Борисов от снощи за обединение на експертите от всички бъдещи парламентарни сили в името на стабилността на страната и преодоляване на пандемията, най-вероятно няма да бъде прието.

Шансът това да се случи обаче води до въпроса кой ще е министър-председател - явно не е Борисов, заяви Димитрова.

За да има експертно правителство трябва да има и партии, които да го гласуват в парламента, а шансовете затова са слаби, смята Боряна Димитрова.

Според нея сравнително високата избирателна активност дава съществено предимство на партиите на протеста.

Съвършено очевидно е според мен, независимо дали ще мръднат данните с процент - два до края, че оттук нататък ще трябва да има правителство, което да се обърне към тази промяна. Не е възможно да се възпроизведе досегашното правителство, допълни Димитрова.

Ако мандатът отиде при втората по брой гласове партия - тази на Слави Трифонов, и тя предложи коалиция на останалите протестни политически сили - отново няма да се стигне до кабинет.

Могат да съберат "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и това прави 80 - 90 депутати. Във всички случаи тогава те ще се нуждат от още една политическа сила.

Така вариантите за бъдещ кабинет ще бъдат или всички срещу ГЕРБ или с евентуалната подкрепа на ГЕРБ. И в двата случая според социолозите ще трябва да се прескочат определени разделителни червени линии.

Имало обаче и трета възможност.

Изборът на Трифонов и това е най-важното, което трябва да разберем, какъв ще е - малцинствено правителство или нови избори. И това е въпросът, който ще трябва да решават с Христо Иванов, Манолова и Бабикян, смята Райчев.

Социологът е на мнение, че и БСП, и ГЕРБ биха гласували за правителство на малцинството, още повече, че за ГЕРБ било от изключителна важност да избегне нови избори, подготвени от служебен кабинет на президента Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предаването на бюлетините: Опашки и припаднали хора (ОБЗОР)
Предаването на бюлетините: Опашки и припаднали хора (ОБЗОР)
Марица отново на финал по волейбол
Марица отново на финал по волейбол