НОВИНИ

Изненади и нови лица: Как Слави Трифонов стигна до второ място на изборите

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:24, 05.04.2021
8369
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Силното представяне на "Има такъв народ" е своебразна изненада на изборите, според мненията на социолозите. Те смятат, че някои факти около резултатите трябва да се обследват много внимателно, защото крият интересни изводи.

Въпреки прогнозите формацията на Слави Трифонов се нареди втора преди БСП, въпреки че по време на кампанията той отсъстваше от традиционните медии.

Но има телевизия, отбелязват социолозите и така са мобилизирали младите хора.

Снощи единственият коментар на Слави Трифонов беше, че е със симптоми на ковид. Той се обърна към избирателите с думите "Вие поискахте властта и промяната е неизбежна". Според анализаторите с тази реакция Слави Трифонов показва, че не бърза.

Не съм сигурен, че е готов с план, второ най-вероятно има ковид симптоми, трето това му е стила и досега е успешен.Защо да прави промени в стила, когато той му носи ползи .Между другото помня младия Борисов, той също гледаше да не участва, заяви Първан Симеонов от "Галъп".

Според Димитър Ганев от "Тренд", не може да си лидер на формация, която е втора политическа сила в страната и да продължаваш да не коментираш позициите си или това, което смяташ да направиш, така че вероятно тепърва ще чуваме от Слави Трифонов все повече политически позиции.

Социолозите коментират и все по-честото навлизане на шоумени на световно ниво в политиката като умора от традиционната политика.

Той казва - аз връщам емоцията, аз връщам искреността, аз връщам истината , аз казвам това , което вие мислите, обяснява Първан Симеонов.

Печеленето на най-много гласове от чужбина за "Има такъв народ" социолозите определят като протест срещу властта с търсенето на най-радикалните им опоненти.

И още една изненада. Партията,която издигна бизнесмена с обвинения Васил Божков събира около 3 % и се нарежда веднага след ВМРО. Експертите определят като специфично явлението Божков - със силен финален спринт и надъхване. Снощи той съобщи във Фейсбук, че щял да оспорва изборните резултати.

И Слави Трифонов, и проекта на Васил Божков, и Мая Манолова, и "Демократична България", са като легитимни изразители на протестния вот в страната, обясни Ганев.

Изненада за социолозите от "Тренд" е ниският резултат на формацията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Очаквали повече.

С разочарование посрещнаха резултатите патриотичните формации. ВМРО изпадна с малко. Днес лидерът на партията Красимир Каракачанов се обърна към симпатизантите си да не да не униват, че не са спечелили, но тепърва предстои войната.

Бившите му партньори Валери Симеонов и Волен Сидеров останаха много назад.

Извън парламента вече е и Веселин Марешки. Той обяви, че започва битката отначало.

Анализаторите отбелязват, че патриотичните партии от предишния парламент не са успели да мобилизират гласове, защото са се разделили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още няма данни колко българи са гласували машинно на изборите
Все още няма данни колко българи са гласували машинно на изборите
Предаването на бюлетините: Опашки и припаднали хора (ОБЗОР)
Предаването на бюлетините: Опашки и припаднали хора (ОБЗОР)