НОВИНИ

ЕМА все още не е стигнала до заключение има ли връзка между ваксината на "Астра Зенека" и случаите на тромбоза

Фани Аронова
от Фани Аронова
13:27, 06.04.2021 (обновена)
10463
Чете се за: 01:42 мин.
Здраве
Слушай новината

В Европейската агенция по лекарствата започна тридневно обсъждане на връзката между ваксината на "Астра Зенека" и образуването на тромбове, на фона на нови случаи в Европа.

Още днес ръководителят на имунизационния отдел Марко Кавалери каза пред италианската преса, че такава връзка е установена, макар да не е ясно какво точно причинява такава реакция на ваксината. Кавалери незабавно беше поправен.

"Комитетът за здравна сигурност още не е стигнал до заключение", съобщиха от централата на агенцията в Амстердам.

След първите случаи на тромбози при ваксинирани с препарата на "Астра Зенека", опасенията не намаляват. Редица държави, сред които и България, временно прекратиха употрeбата на ваксината. Експертите очевидно се колебаят показва изявление от миналия месец.

Ваксината на "Астра Зенека" - какво всъщност ни каза ЕМА през март?

"Въз основа на наличните доказателства и след задълбочен анализ на лабораторни резултати, сведения от клинични изследвания и аутопсии, и други данни, не можем да изключим окончателно наличието на връзка между тези случаи и ваксината", заяви преди време изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата Емър Кук.

В същото време от агенцията подчертаха, че ползите от ваксината надвишават рисковете и употребата ѝ беше възобновена, макар и с ограничения за възрастта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова призова "Има такъв народ", "Да, България" и "Изправи се! Мутри вън!" заедно да спрат концесията на Летище "София"
Нинова призова "Има такъв народ", "Да, България" и "Изправи се! Мутри вън!" заедно да спрат концесията на Летище "София"
НБА - резултати
НБА - резултати