НОВИНИ

По Конституция: Кога ще има ново правителство?

Александър Марков
от Александър Марков
19:32, 06.04.2021
5687
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

По Конституция - най-късно до 4 май новоизбраният Парламент трябва да се събере на първо заседание. На него правителството на Бойко Борисов трябва да подаде оставка, след което президентът Румен Радев ще даде начало на процедурата за съставяне на правителство.

Кога ще стане ясно - ще се сформира ли правителство в рамките на този парламент и какви са възможните ходове на всяка една от страните по казуса?

Най-точният отговор е "в разумен срок" - казват конституционалистите.

В срок до един месец от избирането на Народното събрание, датата на изборите, президентът Румен Радев трябва да го свика на първо заседание. Ако не го направи, една пета от депутатите могат. Това постановява член 75 от Конституцията.

Окончателно: 6 партии в парламента

На това откриващо заседание, председателствано от най-възрастния депутат, народните представители избират председател на Парламента, заместници и формират парламентарни групи.

След това започва процедурата по съставяне на правителство. Как и в какви срокове?

Президентът може да свика Парламента на първо заседание до месец от изборите. Кога точно - преценява той.

"Аз предполагам, че той ще го свика в рамките на една седмица, когато ЦИК обяви изборния резултат. Задължително по Изборния кодекс трябва да бъдат публикувани в Държавен вестник. Те ще бъдат обявени следващата седмица", заяви проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право.

На първото заседание на новия Парламент правителството подава оставка, след което президентът започва консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

"Президентът няма срок за провеждане на тези консултации", каза проф. Киров.

След като приключат консултациите, започва т.нар. "парламентарна рулетка".

"След края на тези консултации президентът възлага проучвателен мандат на лице, посочено от най-голямата по численост парламентарна група от Парламента, който проучвателен мандат е 7-дневен", обясни проф. Киров.

Ако до седем дни кандидатът представи структура и състав на кабинета и Парламентът го одобри с две гласувания с обикновено мнозинство, има избрано правителство.

Ако ли не, държавният глава връчва мандат на втората по големина парламентарна група. Срокът отново е седем дни. При неуспех връчва мандат на трета парламентарна група.

"При третия опит президентът вече има право на преценка. Може да възложи на третата по численост, може да възложи и на последната по численост, на най-малката парламентарна група", каза още проф. Киров.

Между връчванията на мандати президентът не е обвързан със срокове от Конституцията.

"Президентът може да прави между връчванията на мандати, може да прави допълнителни консултации, това не може да му бъде отказано, но може да ускори, може и леко да забави процедурата, разбира се - в рамките на разумното", уточни проф. Киров.

Ако и третият опит за съставяне на кабинет се провали, президентът разпуска Парламента.

"Очевидно Парламентът не е в състояние да излъчи парламентарно правителство и затова този Парламент си е предрешил политическата съдба. Президентът с указ разпуска Народното събрание, насрочва в двумесечен срок нова дата за предсрочни избори и назначава служебно правителство", обясни проф. Киров.

Въпреки липсата на срокове в Конституцията президентът не може да бави процедурата.

"Президентът няма интерес да бави процедурата, вървят едни такива идеи, по-скоро слухове, че президентът едва ли не желае да разточи така процедурата, че да го докара до октомври-ноември месец, когато ще бъдат изборите за следващ мандат на президента. Това са повече от шест месеца, това е абсурдно да се отиде към този вариант и ако някой съветва президента в тази посока, много жестоко го подвежда, този номер няма да мине", категоричен беше проф. Киров.

Конституцията дава гаранции и срещу забавяне на процедурата от страна на самите партии, ако откажат или забавят приемането на мандата.

"Излиза президентът пред вас, медиите, и казва - поканих ги, не излъчиха лице, което да приеме мандата, смятам, че е завършил без успех на седмия ден и връчвам на следващата парламентарна група и това е", допълни проф. Киров.

Кога ще бъде свикан новият Парламент, предстои да разберем.

Ако "парламентарната рулетка" не успее, президентът има два месеца от разпускането на старото Народно събрание да насрочи дата за нови избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея няма да участва в Олимпиадата в Токио заради COVID-19
Северна Корея няма да участва в Олимпиадата в Токио заради COVID-19
Мая Манолова: Първият законопроект, който ще внесем, е за Комисията по ревизията
Мая Манолова: Първият законопроект, който ще внесем, е за Комисията по ревизията