НОВИНИ

Какво количество РНК ваксини пристигнаха при общопрактикуващите лекари във Варна и Благоевград

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 06.04.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Слушай новината

Общопрактикуващите лекари във Варна и Благоевград очакват да получат РНК ваксини. Списъци с имената на желаещите да се имунизират са подадени в Регионалната здравна инспекция.

От днес трябва да започне ваксинирането на хронично болните и хората над 65 години във Варна. Много от тях предпочитат да бъдат имунизирани от личните си лекари и вече са се записали при тях.

Хората обаче предпочитат РНК ваксините, които засега не достигат. Според проучването на екип на БНТ, днес поликлиниките във Варна, където има имунизационни кабинети, са получили от ваксината на "Пфайзер".

Лични лекари пък заявиха, че са поканени в РЗИ утре или вдругиден, за да получат флакони от РНК ваксината. Количеството обаче е ограничено.

195 флакона от ваксината на "Пфайзер - Байонтех" пристигнаха във Варна. Малка част от тях ще бъдат заделени за хора, на които предстои поставянето на втората доза. Останалото количество ще бъде разпределено между личните лекари и имунизационните кабинети във Варна и областта.

Ще бъдат заделени дози за реваксиниране. От РЗИ-Варна заявиха, че личните лекари, за които не достигнат ваксини, ще получат от следващата пратка на "Пфайзер", която се очакват след 12 април.

"Има интерес към ваксините. Определено малко повече към РНК ваксините, но засега нямаме получени такива. Само правим списъци. От записани около 400 човека сме получили 40 ваксини до момента на "Астра Зенека", а другите ваксини знаем, че се получават, чуваме по телевизията, но не сме получавали", заяви д-р Владимир Бояджиев, общопрактикуващ лекар във Варна.

В РЗИ-Благоевград са получени 195 флакона от ваксината на "Пфайзер", 220 - на "Астра Зенека" и 50 - на "Модерна". Медици твърдят, че има много хора, които чакат да се имунизират единствено с РНК ваксината.

"Аз не мога да работя от телефонни обаждания "Докторе, кога ще дойдат от тези ваксини?". Хората изчакват. 500 човека са записани при мен, аз съм направил около 100 дози "Астра Зенека", другите чакат другата ваксина. Списъците са ни големи. Не се записват всички в другите коридори, очакват от личните лекари да ги извикат", допълни д-р Емил Цветков, общопрактикуващ лекар в Благоевград.

Според д-р Цветков е възможно някои от имунизираните с първа доза от ваксината на "Астра Зенека" да се откажат от поставянето на втората игла. Всеки ден в кабинета в РЗИ-Благоевград има "зелен коридор", а имунизацията е с "Астра Зенека". Интересът обаче е слаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Зафиров: БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, под каквато и да е форма
Атанас Зафиров: БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, под каквато и да е форма
Изследват Алексей Навални за коронавирус
Изследват Алексей Навални за коронавирус