НОВИНИ

Личните лекари ще ваксинират с РНК ваксини възрастните и хората с хронични заболявания

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:55, 06.04.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Слушай новината

За първи път личните лекари получават РНК ваксини. Те трябва да се използват за имунизация на възрастните и хората с хронични заболявания. В София се раздават по общо 32 дози "Пфайзер" и "Модерна". Пред здравната инспекция отново имаше опашки от лични лекари.

На опашката пред здравната инспекция в София заедно с лекарите се наредиха и възрастни хора, които от месеци чакат РНК ваксини.

Възрастната двойка отиде пред "Пирогов", с надеждата там да получи първата доза. А здравната инспекция в София разпредели между семейните медици 8500 дози "Пфайзер" и 8500 дози "Модерна". На всеки лекар се полагат по 4 флакона от двата препарата.

"Все още са недостатъчно и тук не може да се направи график", заяви д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

Личните лекари могат да вземат колкото поискат от ваксината на "Астра Зенека". Следващата седмица ще получат още РНК ваксини.

"Очакваме още много ваксини да дойдат. Така че ще се наситят всички кабинети, центрове и ще има за всички", допълни д-р Ирина Гайтаневска от РЗИ-София.

Семейство Халаджови са с хронични заболявания, записали се за имунизация още през февруари.

"РНК, защото имаме здравословни проблеми. Мъжът ми е след инфаркт", коментира София Халаджова.

София и Светослав са първите пациенти на доктор Николова, които получиха първа доза РНК ваксина, час след като флаконите пристигнаха в кабинета ѝ.

РНК ваксините, които получават личните лекари, сега са за имунизация на хронично болните и хората над 65 години.

"Аз повечето съм ги ваксинирал и мисля, че трябва да си продължим по същия начин - да има "зелени" коридори, при нас да се обявят и да се ваксинират всички желаещи", добави д-р Георги Миндов - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

"Аз лично ваксинирам само хора, които са със сериозни хронични заболявания, защото те са поставени под висок риск", каза още д-р Гергана Николова, която е общопрактикуваш лекар.

Повечето лични лекари, които получиха РНК ваксини казаха, че ще имунизират пациентите от списъците си утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любо Пенев: Сигурен съм, че ще отстраним Лудогорец (ВИДЕО)
Любо Пенев: Сигурен съм, че ще отстраним Лудогорец (ВИДЕО)
Как се играе петанк?
Как се играе петанк?