НОВИНИ

Дълги опашки се извиха пред "Стад дьо Франс" за ваксини

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:25, 06.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Дълги опашки се извиха пред "Стад дьо Франс", но не заради мач или концерт. Френският национален стадион от днес е ваксинационен център, a властите са си поставили за цел да разкрият още между 100 и 200 "ваксинодрома", за да компенсират бавния ход на масовата имунизация.

Бил е арена на финал на Световно първенство, сцена на десетки концерти на световни звезди. От днес е най-големият ваксинационен център във Франция. "Стад дьо франс" - националният стадион ще бъде мястото, където седмично трябва да бъдат имунизирани по 10 000 души.

"Стад дьо Франс" - едно тържествено място, един храм на спорта, не функционира близо 400 дни. Изключително сме щастливи, че сега можем да помогнем за ускоряването на масовите имунизации и така по-бързо всички да се върнем към нормалния начин на живот", заяви Пиер Копез, управител на "Стад дьо Франс".

Голямото пространство на открито дава възможност да се поставят над 20 имунизационни пункта и да се спазва достатъчно дистанция между хората.

В мащабната ваксинационна кампания вече се включиха и стадионите в Марсилия и Лион. Планира се до месец във Франция да бъдат изградени между 100 и 200 ваксинодрома. Страната изостава с масовите имунизации и засега едва 9 от общо 60 милиона французи имат поставена поне една доза.

25 000 пожарникари са обучени също да поставят ваксини, а за организирането на центровете са наети хора, останали без работа по време на пандемията.

Към момента едва 9 от 60-те милиона французи имат поставена поне една доза от препарат срещу COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой постави пиано на площада в Търговище
Кой постави пиано на площада в Търговище
Русе посрещна златните европейски медалисти по щанги
Русе посрещна златните европейски медалисти по щанги