НОВИНИ

Абитуриенти от Бургас даряват кръв по случай завършването си

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 06.04.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Абитуриенти от Бургас празнуват завършването си с акция по даряване на кръв. Идеята на учениците е да имат ярък спомен от последните дни в училище и най-важното: да помогнат на нуждаещите се.

Първи днес дариха кръв дванайсетокласниците от бургаското училище "Константин Преславски". Общо 10 абитуриенти се престрашиха да прекрачат прага за пръв път на кръводарителския център в Бургас.

БНТ: За пръв път дарявате?

"Да", отговаря Мартин Петров.

БНТ: Как беше?

"Добре, добре се чувствам. Правим го с хубава цел, с хубава кауза. Надявам се да помогнем на хора, които имат нужда от това. Преценихме, че в тези времена, в които много неща не са ясни и много хора не са със семействата си, както ние искаме да се веселим, преценихме, че това е добра кауза, за да може това нещо да приключи по-бързо и болни хора да могат да бъдат със семействата си", каза още Мартин.

Идеята за кръводаряването била на учениците. Покрай тях и техните класни ръководители също решават да се включат в инициативата.

"Притеснения нямаха, дори ме заразиха с ентусиазма си и аз също ще даря кръв с тях", сподели класният ръководител Ивелина Димитрова.

БНТ: Вие дарявали ли сте досега?

"Досега не, за пръв път, заедно с тях", отговори тя.

Учениците искат да останат с ярък спомен от завършването с нещо, което не са правили до момента, тъй като сега навършват 18 години и същевременно да помогнат на стотици нуждаещи се. Мартина Качакова е сред малкото момичета, които се престрашават да дарят кръв.

"Ами добре е, мислех, че ще е по-страшно, обаче не е", каза тя.

БНТ: Би ли дарила и следващ път?

"Да, разбира се. Доколкото зная след 6 месеца пак мога", отговори дванайсетокласничката.

БНТ: Ти защо се включи в тази кампания?

"Защото по принцип обичам да помагам на хората и като се сетя, че мога да спася така нечий живот, ми става много приятно. Пак бих го направила", категорична е Мартина.

"Нямам никакви притеснения, бих давал два пъти в годината кръв без проблем. Аз от много време исках, но просто чаках да навърша 18 години", сподели Стоян Христозов.

От кръводарителския център в Бургас са изключително благодарни на младежите с добри сърца, които откликват на апелите за липсата на кръв.

"Нуждата от кръв е всекидневна. С даряването на цяла кръв от 450 мл се спасяват три човешки живота", заяви д-р Нана Велкова от отделението по трансфузионна хематология.

Някои от учениците не успяха да дарят кръв заради ниско кръвно. Не се отказват обаче от идеята да помагат.

"Тези от тях, които не могат да дарят, събраха средства и закупиха памперси и шишета за недоносените бебета в Неонатологията", обясни класният ръководител Пролетина Иванова.

Кампанията ще продължи до 9 април, като ще бъде осигурен "зелен коридор", който да обслужва младите кръводарители с предимство.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русе посрещна златните европейски медалисти по щанги
Русе посрещна златните европейски медалисти по щанги
Почистиха езерото в парк "Бачиново" в Благоевград
Почистиха езерото в парк "Бачиново" в Благоевград