НОВИНИ

Русе посрещна златните европейски медалисти по щанги

русе посрещна златните европейски медалисти щанги
bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 06.04.2021
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Русе посрещна новите си златни спортисти, които върнаха позабравената слава на българските щанги. Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев се завърнаха у дома, след като станаха шампиони на Европейското първенство по вдигане на тежести в Москва.

20-годишната Надежда даде първи надежди за добро представяне на българските участници на Европейското първенство по вдигане на тежести. Тя преодоля много проблеми през последните години, но се завърна на най-големия подиум на континента със златния медал в категория до 45 кг с общ резултат от 155 кг в двубоя.

"Имах доста контузии, имах проблеми с допинга преди няколко години. Всички тези неща много ме мотивираха да не се отказвам и да продължа да се боря и в крайна сметка се качих на най-горната стълбичка. Усещането е неописуемо", сподели тя.

След изхвърлянето и изтласкването в категория до 55 кг Ангел Русев се окичи със златото, след като събра 258 кг, с 10 над втория Валентин Янку от Румъния.

"Бях доста добре подготвен и бях и за световен рекорд, и за европейски и за златния медал", каза той.

България стартира със злато и сребро на Европейското по щанги в Москва

Въпреки вдигнатите тонове в подготовката през последната година, успехът на Стилян Гроздев в категория до 61 кг не беше лесен след неуспешно начало в изтласкването.

"Свалях доста килограми за това състезание, а самото движение
изтласкване е по-силово. Там се изисква повече сила, там техниката не играе много роля и също това си показа влияние свалянето на килограми. В най-лошия случай знаех, че ще взема медал, бях сигурен, обаче защо да не е златен", коментира Стилян.

Гроздев дори гледа смело и към Олимпийските игри в Токио, откъдето очаква:

"Минимум медал от Олимпиадата. Това е следващото състезание", допълни той.

А личният треньор на русенските състезатели Радослав Атанасов, който беше неизменно до тях в Москва, не пропусна да отчете сериозния труд на своите възпитаници.

"Аз им се чудя на тези състезатели как издържаха и физически,
и психически на това натоварване, на тия ограничения, лишения. Те са истински мъже, дори и момичетата", каза треньорът им.

Зад успехите на щангистите стоят и усилията на ръководството, което е създало необходимите условия за подготовка в града.

"Тази зала е за високо спортно майсторство на клуба, плюс другите ни зали, които са по училищата, където се провежда първоначалната подготовка. Това е системата, по която работим", заяви д-р Кирил Панайотов, председател на ТСК "Русе".

Затова и в Русе са уверени, че следващите Надежда, Стилян и Ангел са вече в залата и се готвят за своите успехи.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дълги опашки се извиха пред "Стад дьо Франс" за ваксини
Дълги опашки се извиха пред "Стад дьо Франс" за ваксини
Абитуриенти от Бургас даряват кръв по случай завършването си
Абитуриенти от Бургас даряват кръв по случай завършването си