НОВИНИ

ЕС с нов финансов план за подкрепа, ако Анкара спазва споразумението за бежанците

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:19, 06.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нов опит за подобряване на влошените през последните години отношения между ЕС и Турция. Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел посетиха днес Анкара и разговаряха с турския президент Реджеп Ердоган.

Европа се надява Анкара да продължи да спазва споразумението за бежанците. В замяна Брюксел ще подготви нов финансов план за подкрепа.

След разговорите с турския президент Ердоган Урсула фон дер Лайен каза, че посещението цели да даде "нов импулс" на връзките между Европейския съюз и Турция. След срещата Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен дадоха брифинг, в който турският президент не участва.

"ЕС оценява факта, че Турция е дала подслон на 4 милиона сирийски бежанци и е готов да продължи подкрепата си. Европейската комисия скоро ще представи предложение за финансирането на сирийските бежанци в Турция, Йордания и Либия", заяви Шарл Мишел.

Въпросите за човешките права и върховенството за закона продължават да хвърлят сянка върху отношенията между Брюксел и Анкара.

"Дълбоко съм обезпокоена от факта, че Турция се оттегли от Истанбулската конвенция. Става дума за защитата на жените, за защитата на децата от насилие и това определено е грешна стъпка точно сега. ЕС никога няма да се колебае да посочва негативните тенденции, това се отнася и за отношенията на Турция с Гърция и Кипър", каза Урсула фон дер Лайен.

Брюксел призова Анкара да продължи да работи за разрешаване на споровете с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как преференциите пренаредиха листите в Благоевград
Как преференциите пренаредиха листите в Благоевград
Преференциалният вот във Варна доведе до две размествания в листите
Преференциалният вот във Варна доведе до две размествания в листите