НОВИНИ

Преференциалният вот във Варна доведе до две размествания в листите

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 06.04.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Окончателното определяне на преференциалния вот трябва да бъде оповестено от ЦИК. В кои листи във Варна, които влизат в парламента, има размествания?

Преференциалният вот може да размести листа, ако за даден кандидат за депутат са гласували повече от 7% от избирателите, дали гласа си за дадена политическа формация. Припомняме, че водачът на листата не може да бъде изместен.

Ето какво показват резултатите във Варна при обработка на 100% от протоколите.

Ще има разместване в две листи. Най-много преференции за коалиция ГЕРБ - СДС във Варна е получила студентката Славена Точева или близо 12% от избирателите. Така тя ще се придвижи от 25-о до 2-ро място веднага след водача проф. Костадин Ангелов. Здравният министър е водач на листите и във Варна, и във Велико Търново.

Разместване на листата ще има и за "Демократична България" във Варна. Стела Николова, която е на 3-то място, е събрала най-много преференции. Тя ще измести втория в листата Стелиян Севастиянов.

При другите политически формации, които влизат в новия парламент, няма да има разместване на листите, защото кандидатите за депутати не са преминали 7-процентната бариера, или пък са водачи на самите листи.

Област Варна ще изпрати в новото Народно събрание 15 депутати. Кои ще са те - ще стане ясно след окончателното разпределяне на мандатите.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС с нов финансов план за подкрепа, ако Анкара спазва споразумението за бежанците
ЕС с нов финансов план за подкрепа, ако Анкара спазва споразумението за бежанците
Адриан Андреев с велик обрат и трета поредна победа в Португалия
Адриан Андреев с велик обрат и трета поредна победа в Португалия